Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze, elfogatóparancs kiadását kérte Benjamin Netanjahu, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és több Hamász-vezető ellen. A vád: háborús és emberiesség elleni bűncselekmények.


Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben – írja az MTI. Karim Khan az ICC honlapján is elérhető közleményében úgy fogalmaz:

Khan hivatala szerint a gázai lakosság éheztetését tudatosan használta fegyverként Izrael, szándékosan okoztak szenvedést a polgári lakosságnak, mely során segélymunkásokat is megöltek.

A Hamász vezetői közül a szervezet feje, Yahya Sinwar, a katonai szárnyának vezetője, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri, és a Hamász politikai szárnyának vezetője, Ismail Haniyeh ellen adtak ki elfogató parancsot. A főügyész szerint háborús és emberiesség elleni bűnökért felelősek, köztük gyilkosságokért, nemi erőszakért, kínzásért és túszszedésért.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!