Főként a bizonytalanok tábora nőtt, de tény, hogy a kormánypárt minden társadalmi rétegben gyengült.


A Fidesz idén májusban, egy hónappal földcsuszamlásszerű győzelme után minden idők legmagasabb támogatását érte el, akkor a megkérdezettek körében 47 százalékon állt. Mára ez 10 százalékot esve 37-re csökkent, ugyanakkor a nagyobbik kormánypárt 2,7 milliós táborával így is kimagaslik a politikai mezőnyből –írja a 24.hu a Závecz Research kutatása alapján.

A Demokratikus Koalíció támogatottsága valamelyest emelkedett: májusban 9, most 11 százalékot ért el a teljes népesség körében. A Mi Hazánk tavasszal 5 százalékot ért el, novemberben 6 százalékot. A Momentum és Jobbik fél éve 5 százalékon álltak, ezúttal 4 százalékosak. Május óta változatlan szinten, 4 százalékon található az MSZP. Az LMP-t és a Magyar Kétfarkú Kutyapártot tavasszal a választókorúak 2-2 százaléka támogatta, novemberben 3-3 százalék. A Párbeszéd támogatóinak aránya fél éve és most is 1 százalék – írja a portál.

A Fidesz visszaesése különösen az őszi hónapokban volt jelentős.

A választások óta csaknem mindegyik társadalmi rétegben meggyengült a kormánypárt, vezető pozíciója azonban sehol nincsen veszélyben – fogalmaz a Závecz Research. Legkisebb arányban a kis-közepes városokban élők (27%), a fővárosiak (30%), a 30 év alattiak támogatják (25%).

A kormánypárttól sokan eltávolodtak, de törzsszavazói aktívabbak, mint az ellenzék támogatói. Ennek köszönhető, hogy a biztos pártválasztóknál 50 százalékos.

Második helyen a DK áll (17%), a harmadikon a Mi Hazánk (8%). A Momentum 6, az MSZP és a Jobbik 5-5 százalékos. Az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt 3-3, a Párbeszéd 1 százalékos.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!