A bizonytalanok tábora hatalmasat nőtt, az ellenzéki pártok megint nem tudtak nagyot húzni a kormánynak nehéz időszakból.


A Novák Katalin kegyelmi döntése miatt kialakult politikai botrány és a prominens kormánypárti politikusok (és volt politikusok) távozása úgy tűnik, nem hagyta érintetlenül a legnagyobb kormánypárt népszerűségét. Arról már korábban is írtunk, hogy megindulhatott egy lemorzsolódás, a 21 Kutatóközpont mérése szerint pedig a visszaesés jelentős:

Ugyanakkor a mérés hibahatára ebben a tartományban 2,5 százalék körüli, tehát a kormánypárt vesztesége a három százalékpontos különbségnél lehet jóval nagyobb és jóval kisebb is – közli a 24.hu.

A Fidesz szavazói közül 10 százaléknyian vannak, akik csalódtak pártjukban – érdekes módon azonban 24 százalékuknak még erősödött is a bizalmuk. Mindeközben az ellenzéki szavazók közel háromnegyede (74%) még tovább csalódott a kormánypártban.

A 24.hu összefoglalója szerint az ellenzéken belül tapasztalható némi átrendeződés: továbbra is a Demokratikus Koalíció (DK) vezeti a rangsort 9 százalékos eredményével a teljes népességben, de a Mi Hazánk 7-ről 5 százalékra esett vissza, amivel megelőzte őt a 6 százalékra feljövő Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) és beérte az 5 százalékra visszaerősödő Momentum.

A biztos szavazó pártválasztók körében (a teljes népesség 54%-a) is hasonló a sorrend:

  • Fidesz – 44 százalék
  • DK – 17 százalék
  • Momentum – 9 százalék
  • Kétfarkú Kutya Párt –8 százalék
  • Mi Hazánk – 7 százalék

A Jobbik és Márki-Zay Péter pártja 3–3 százalékon áll a biztos szavazók között, a többi alakulat viszont csak 2 vagy 1 százalékon. Az EP-választáson biztos mandátumszerzőnek tűnő Mi Hazánk után még hét párt áll, amelynek lehet némi esélye helyhez jutni, pedig összesen 14 százaléknyi szavazat jut nekik.

A Momentumhoz közel álló közvélemény-kutató 1200 válaszadó SMS alapú megkérdezésével végezte el felmérést február második felében, Novák lemondása után tíz nappal. A Nézőpont Intézet mérése szerint is 3 százalékpontot veszíthetett a Fidesz, de ez a közvélemény-kutató is arra jutott, hogy a kegyelmi botrány után kialakult politikai viharból a fő ellenzéki pártok nem tudtak előnyt kovácsolni.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!