A kutatás alapján Magyarországon jellemzően többen szenvednek derékfájástól, cukorbetegségtől vagy magas vérnyomástól, mint az EU 27 országának átlaga.


Magyarországon a felsőfokú végzettségű férfiak több mint 11 évvel tovább élnek, mint azok a társaik, akik nem fejezték be a középiskolát. Előbbiek születéskor várható élettartama 78,4, utóbbiaké 67,2 év, írja a Telex Kollányi Zsófia Az egészségi állapot egyenlőtlenségei Magyarországon című tanulmánya alapján.

A tanulmányból kiderül, hogy a rossz anyagi helyzet rosszabb egészségi állapothoz vezet, a rosszabb egészség pedig csökkenti a munkaképességet, így a jövedelmet is. Összességében pedig gazdasági hátrányba kerül az az ország, ahol a társadalomnak rossz az egészségi állapota, amiért a fizikai körülmények, anyagi lehetőségek, iskolázottság, társas környezet, párkapcsolat, lelki jóllét, étkezés, mozgás, genetika együttesen felelős.

A kutatás alapján Magyarországon jellemzően többen szenvednek derékfájástól, cukorbetegségtől vagy magas vérnyomástól, mint az EU 27 országának átlaga. Ugyancsak kiderül a tanulmányból, hogy a légzőrendszer betegségein kívül valamennyi betegségcsoportban, minden régióban rosszabbak a magyar adatok, mint az EU 27 tagállamának átlaga. Például az emésztőrendszer és a keringési rendszer betegségei az EU-s halálozás 30, a magyar halálozás 40–50 százalékáért felelnek.

A koronavírus-járvány miatt mindenhol csökkent a születéskor várható élettartam, de nem azonos mértékben: miközben Budapesten átlagosan másfél, addig Észak-Magyarországon 2,5 évvel esett vissza.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!