A Lyme-kór a jelenlegi diagnosztikai módszerekkel az egyik legnehezebben észrevehető betegségek közé tartozik, méghozzá azért, mert nem a kórokozót magát vizsgálják a diagnosztizálás közben, hanem a szervezet a baktériumokra adott immunválaszát. Ez az immunválasz gyakran csalóka, nem jelenik meg, mert a kórokozó megakadályozza a szervezetet benne, vagy ha meg is jelenik, néha olyan gyenge, hogy azt nem lehet teljes bizonyossággal felismerni. Ez az úgynevezett szerológiai módszer, ami jelenleg nagyjából az egyetlen használatban lévő vizsgálati mód a kullancsok által terjesztett kór kiszűrésére, és ami rengeteg fals eredményt produkál.

Ez a fals eredmény minden szempontból rossz: ha a beteg embert egészségesnek mutatja, a szövődmények később komoly problémákat okozhatnak, ha pedig az egészségest betegnek, felesleges antibiotikum-használat lehet a következménye.

Ez pedig megint egy sor új egészségügyi problémát vet fel - köztük napjaink egyik legnagyobb közegészségügyi problémáját, az antibiotikum-rezisztens baktériumok elszaporodását.

Már zajlanak a klinikai tesztek egy jobb módszerre

Van azonban egy másik módszer is a Lyme-kórt okozó baktériumok azonosításában, ez azonban eddig részben a technológiai határoknak, részben pedig az új módszerek lassú terjedése miatt nem volt elérhető. A Lyme Diagnostics azonban most eljutott odáig, hogy az úgynevezett morfológiai módszerre épülő DualDur vizsgálatot klinikai teszteknek is alávesse, a remények szerint pedig jövőre már elérhető is lesz az egészségügy számára is.

Fotó: Pixabay

Az Európai Unió által támogatott DualDur előnye abban rejlik, hogy nem a kórokozókra adott immunválaszt, hanem magát a kórokozót képes felismerni a vérben. Bózsik András, a Lyme Diagnostics vezérigazgatója elmondta, hogy úgy lehet a legjobban szemléltetni a módszert, hogy a morfológiai diagnosztikával nem az elefánt lábnyomát, hanem magát az elefántot keresik. A mostani körülményes vizsgálati módszerekhez képest ez az eljárás sima vérvétellel zajlik, ebből a mintából lehet kiszűrni azt, hogy valakinek a szervezetében van-e a baktérium, vagy sem. Dr. Bózsik Béla, a Lyme Diagnostics egyik alapítója szerint felgyorsíthatja majd a folyamatot az is, ha a betegséget terjesztő kullancsot is megvizsgálják, bár ezt jelenleg Magyarországon mindössze egy magánintézet vállalja.

Gyorsan kimutathatók a kórokozók

Nagy előnye még a módszernek, hogy már rögtön a fertőzés után, 4 óra elteltével ki tudja mutatni a kórokozók jelenlétét, nem kell megvárni azt, hogy a tünetek jelentkezzenek. Ez fontos, hiszen minél tovább van a baktérium a testben, annál nagyobb károkat tud okozni.

A morfológiai módszer arra is jó, hogy a kezelt Lyme-betegeknél megmondja, sikeres volt-e az eljárás, és eltűnt-e a kórokozó a testből. Ezt a jelenlegi módszerekkel nem lehet megtenni, mivel fertőződés után nem szabad visszafertőzni a szervezetet, tehát nem lehet megfigyelni az immunválaszt sem.

Borrelia burgdorferi, a Lyme-kórt okozó baktériumok egyike. Fotó: Wikimedia Commons

Jelenleg egy egész Európára kiterjedő klinikai vizsgálat zajlik, amivel megállapíthatják majd, gyakorlatban is mennyire hatékony a morfológiai módszer a Lyme-kórt okozó baktériumok kimutatásában. A kutatás nem olyan veszélyes, mint a gyógyszeres kísérletek esetében, ezért csak egyet kell belőle csinálni, és a módszer meg is kaphatja az engedélyt, ha az sikeres. Ha pedig minden úgy megy, ahogy a Lyme Diagnostics csapata szeretné, jövőre akár bárki számára elérhető lesz Magyarországon is a módszer.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!