Már több mint egy éve, hogy az egész világban tombol a koronavírus-járvány, ami az elmúlt hónapokban rendesen visszavetette a legtöbb ember társas kapcsolatait. A megváltozott élethelyzet és a magány átvészelésére sok praktika született már, ezek közé tartozik az is, hogy sokan szereznek be maguk mellé kis kedvencet, hogy együtt vészeljék át a bezártságot. Ám sajnos sokan vannak, akik nem is sejtik, mekkora felelősséggel jár például egy kiskutya tartása és gondozása, aki mindennek tetejében még rengeteg veszélynek van kitéve a mindennapokban.


Egy kutya ezer féle nyavaját elkaphat, nem egy ezek közül végzetes is lehet. Tekintsünk most át párat azok közül, amelyeket a természetben megbúvó élősködők terjesztenek, és amelyeknek így folyamatosan ki vannak téve az állataink, akárhányszor levisszük őket sétálni.

Szívféregség

A szívféreg, egy nagyon komoly, jó eséllyel halálos betegség, amely során a paraziták a kutyák szívét és artériáit fertőzik meg. A lárvák szúnyogcsípés útján kerülnek az állatok testébe, és ha időben nem fedezzük fel őket, nagyobb férgekké fejlődnek. A fertőzés szívleállást, illetve halált is okozhat, ám szerencsére vannak gyógyszeres kezelések a paraziták eltávolítására az állat szervezetéből, maga a betegség pedig könnyen megelőzhető napi gyógyszerszedéssel és oltással is.

Kullancsok

Ezzel együtt mégsem a szúnyogok a legveszedelmesebb élősködők, ahhoz a kullancsoknak is van pár szavuk. A vérszívó paraziták potenciálisan halálos betegségeket hordozhatnak, amik ráadásul ránk, emberekre is veszélyesek. A kullancsok terjesztik a Babesiosist, Ehrlichiát vagy a Lyme-kórt is, de kialakulhat tőlük anaplazmózis is, ráadásul a tünetek megjelenése után rövid időn belül hirtelen súlyosbodhat a kutyák állapota. Ezen a ponton kell megemlíteni, mennyire fontos a kutyák bundájának rendszeres átvizsgálása: ha kullancsot találunk benne, amilyen gyorsan csak lehet, távolítsuk el, különben nagy baj lehet.

Bolhák és atkák

Gyakori élősködőnek számítanak a bolhák, a fülatkák és a rühatkák is. A bolhák talán senki számára nem ismeretlenek azok közül, akiknek az életében valaha közük volt kutyákhoz vagy macskákhoz. Különösen ártalmas a bolha, ha a kutyánk allergiás a csípésére, de egyébként is veszélyes, hiszen olyan betegségek hordozója, mint a tífusz és a pestis, ezeket pedig az emberek is elkaphatják. Attól függően, hol élünk, a bolhák akár egész éves problémát is jelenthetnek, és ha egyszer megtalálják a bejáratot az otthonunkba, nem könnyű őket kiűzni. Ebben az esetben speciális gyógysamponos kezelés ajánlott az élősködők kiirtására, de az antibiotikum vagy a gomba elleni gyógyszerek használata is javasolt. A megfelelő diagnózis és kezelés érdekében keresse fel állatorvosát. A viszketés kezelésére pedig kortikoszteroidok és antihisztaminok ajánlottak. Éppen ezért fontos a megelőzés, használjunk bolhaírtó nyakörvet vagy cseppet, utóbbi már kezelést követően egy napon belül elpusztítja a kutyán élősködő bolhákat és általában 4 hétig véd az újra fertőződés ellen.

Férgek

Mindezek mellett sajnos lesben állnak még a galandférgek, az orsóférgek, vagy épp a kampósférgek is. Ezek a kutyák bélrendszerét támadják meg, és főleg a fiatalabb egyedek életét teszik pokollá. Ellenük univerzális megoldás a féregtelenítés, így ajánlott, hogy a felnőtt kutyák legalább háromhavonta féregtelenítő kezelésben részesüljenek, hogy minimalizáljuk a lehetőségét a nagyobb baj bekövetkezésének.

Ám ha minden igyekezetünk ellenére háziállatunkat mégis megtámadja valamilyen makacs kór, azonnal rohanjunk az állatorvoshoz. Onnantól kezdve, hogy gazdákká váltunk, ez már a mi átháríthatatlan felelősségünk.

Legyél felelős gazdi!

Csak egy csípés? Lyme-kór, babéziózis, leishmania, szív- és bőrférgesség. Néhány példa a betegségekből és élősködőkből, amik a csípésekkel kedvencünkbe juthatnak. Ezért fontos, hogy egész évben gondoskodjunk a csípések nélküli, megelőző védelmükről!

A megjelenést támogatta az Elanco Hungary Kft., az Advantix és a Foresto termékek gyártója.

PM-HU-21-0090


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!