A tervek szerint első körben a kiskereskedelmi szektorban megjelenő élelmiszer-típusokra fognak összpontosítani.


Létrejött az online árfigyelő rendszert előkészítő munkacsoport - derül ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium hétfői közleményéből.

A tárca azt írta, hogy „a kormány célul tűzte ki, hogy a családok, a teljes foglalkoztatottság és a nyugdíjasok megvédése, valamint a recesszió kivédése érdekében az év végére egy számjegyűre csökkenti az inflációt”. A kabinet ezért folyamatosan keresi azokat az eszközöket, amelyekkel tovább csökkenthető a pénzromlás.

A megfelelő jogi környezet megteremtése, az adatbázis mielőbbi létrehozása, és működése érdekében hétfőn egy közös munkacsoport alakult, melynek a kormányt érintő feladatait a GFM gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelő államtitkára koordinálja” - jelentette be a minisztérium.

A GFM azt írja, hogy a munkacsoport és az online árfigyelő szolgáltatás célja, hogy a lakosság számára elérhetővé váljon egy olyan adatbázis, mely lehetővé teszi a fogyasztói árak alakulásának átlátható módon történő összehasonlítását, valamint „megakadályozza a túlárazást, egyúttal jelentősen fokozza a piaci versenyt a hazai kiskereskedelmi szektorban”.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, februárban is Magyarországon volt a legmagasabb az infláció az Európai Unióban. Az EU átlag már 9,9 százalék volt ebben a hónapban, míg Magyarországon 25,8 százalékos volt a pénzromlás mértéke. Ezen belül az élelmiszerek 47 százalékkal voltak drágábbak, mint egy évvel korábban.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!