Letartóztatták azt a NAV-os felsővezetőt, akit hivatali helyzetével visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával és más bűncselekményekkel gyanúsítanak.


Mint arról korábban beszámoltunk, a nyomozó főügyészség 13 helyszínen hajtott végre összehangolt eljárási cselekményeket az ügy felderítése és bizonyítékok beszerzése érdekében szerdán. A gyanú szerint egy felszámolás alatt álló gazdasági társaság korábbi működésében érdekelt vállalkozó tavaly áprilisban felkereste a vele bizalmas viszonyban álló és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal központi szervénél vezető beosztásban dolgozó hivatalos személyt és közbenjárását kérte a cégnél folyamatban lévő adóeljárás mielőbbi befejezésében.

Mindezzel azt akarták elérni, hogy az eljárás folytatása ne fedjen fel olyan pénzügyi visszaéléseket, amelyek az adott vállalkozáson túlmenően annak partner cégeit is érintik. A hivatalos személy azt ajánlotta a vállalkozónak, hogy az érintett cég rendezze adótartozását, majd az adóeljárást folytató adóhatóságnál vezető pozícióját felhasználva elérte, hogy soron kívül megkezdjék az eljárás lezárását.

A vállalkozó - előzetes megállapodásuk alapján - a segítségért egy 342 ezer forint értékű mobiltelefont adott át a NAV vezetőnek. Az adóhatóság dolgozója és a társa is tagadta a bűncselekmény elkövetését a gyanúsítotti kihallgatása során.

A NAV felsővezetőjének cselekménye egyike a legsúlyosabb korrupciós bűncselekményeknek, a terhére róható minősített vesztegetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A nyomozó főügyészség indítványozta az őrizetben lévő gyanúsítottak letartóztatásának elrendelését. Az indítvány szerint a terheltek büntetőeljárásban történő jelenlétének biztosítása - a szökés, a bizonyítás megnehezítésének, továbbá a hivatalos személy esetében a bűnismétlés veszélyére tekintettel - csak a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelésével érhető el. A bíróság elrendelte mindkét gyanúsított letartóztatását.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!