Az egyházi szabályok értelmében ugyanis csak fegyelmi úton lehet valakit megfosztani papságától. Vincze Minya István azóta nem nyilatkozik a sajtónak az esetről.


„Aki ilyen érzelmeket fogalmaz meg, az kárt okoz magának is és a közösségnek is” – mondta Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke a Transtelexnek, miután Vincze Minya István kalotaszegi esperes lemondott tisztségéről.

Kató Béla püspök, akit a Fogarasi-havasokban értünk utol az erdélyi hírportál, megerősítette, hogy az esperes lemondása eljutott hozzá, és ezzel az ügy „be van fejezve.” Hozzátette, hogy az ilyen szélsőséges érzelmek és kijelentések sehol sem hasznosak, sem az egyházban, sem a világi életben.

Az ügy azonban rávilágított arra, hogy

A bánffyhunyadi lelkész, Jakab Mihály Gyula a Transtelexnek adott korábbi interjújában azt állította, hogy az esperes csak „nyersebben fogalmazott”, és hogy a bejegyzéseket akár „viccelődésből” is tehette. Szerinte az LMBTQI-közösséggel kapcsolatos nézetek nem csak az egyházban, de a társadalomban is komoly aggodalmakat keltenek.

Miközben Kató Béla püspök elítélte a szélsőségességet, a bánffyhunyadi lelkész szavai egyértelművé tették, hogy az intolerancia és előítéletek továbbra is jelen vannak az egyházi közösségekben. Az ügy a lap szerint azt is megmutatta, hogy az egyházban mélyen gyökerező radikális nézetek nem egy-egy elszigetelt eset formájában jelennek meg, hanem szélesebb körben is elfogadottak lehetnek.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!