A minisztérium szerint táblával kellene tiltani az efféle viselkedést, ezért fordultak levélben a budavári önkormányzathoz.


Megszokott dolog, hogy egy önkormányzat levelet kap a kerület apró-cseprő vagy épp komolyabb dolgairól, valószínűleg olyan is sokszor adódhat, hogy egy, a kerületben működő minisztérium fordul a helyi vezetéshez. Az viszont minden bizonnyal szokatlan, amilyen kéréssel a Építési és Közlekedési Minisztérium fordult a Budavári Önkormányzathoz. A levélben – amelyet maga a kerületvezetés posztolt a Facebookon

Mint írják: „Ez a viselkedés joggal zavarja az itt élőket és bánthatja azokat, akik a huszár-hadvezér iránt tiszteletet éreznek. A műemléki védelem alatt álló, a világörökség részét képező történelmi Várnegyed hangulatát megzavaró frivol viselkedés moderálása társadalmi igény.”

Szerintük táblával kellene tiltani az efféle viselkedést, ami ráadásul veszélyes is, mert ehhez fel kell mászni a szoborhoz, amit ezzel folyamatosan rongálnak is.

Az önkormányzat válaszában kitért arra, hogy a lovasszoborhoz kapcsolódik egy sajátos hiedelem, a helyi idegenvezetők és a turisták emiatt érintik meg a szobrot azon a bizonyos helyen. Kifejtették, hogy a várban lakók még soha nem fejezték ki nemtetszésüket a szobor megérintése miatt, és példát hoztak a világon más, hasonló jellegű, szerencsehozó szoborsimogatásokra is.

Azt ugyanakkor elismerték, hogy a szoborhoz felmászni balesetveszélyes lehet, erre figyelmeztető táblát terveznek is a lovasalak mellé állítani.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!