A kerület polgármestere szerint: „kicsit furcsának tartom, hogy az Építési és Közlekedési Minisztériumban nincsen egyetlen, Műegyetemet végzett ember, aki ismerné ezt a nagyon-nagyon régi Műegyetemi szokást”.


Zavaró és bántó lehet, hogy a turisták fényesre fogdossák a budai várban Hadik András lovasszobrát (pontosabban a ló heréjét) - véli az Építési és Közlekedési Minisztérium. Ezért a Budavári Önkormányzattól várják az intézkedést a szerintük „frivol viselkedés” miatt.

A polgármester azonban tanácstalan, hogyan lehetne megszünteni egy több évtizedes szokást - derül ki az RTL.hu anyagából.

Ám a minisztérium Műemlékvédelemért Felelős Helyettes Államtitkára szerint a tapogatás joggal zavarhatja az itt élőket és bánthatja azokat, akik tiszteletet éreznek az egykori hadvezér és főispán iránt. Ezért intézkedést várnak.

Egy helyi lakó az RTL Híradónak elmondta, hogy őt zavarja a heretapogatás. Azt közölte:

"Megszólítottam az egyházat, megszólítottam az önkormányzatot, megszólítottam a jobboldali kormányzatot, valaki tegyen ezért, mert ez negatív, tehát az ország szempontjából sem jó, hogyha arról híres, hogy a ló tökét lehet nyalogatni".

A stáb beszámolója szerint ottlétük idején senki nem nyalogatott, de tapogatók voltak.

A kerületi polgármester beszámolója szerint a Hadik-szobor tapogatásának szokása több évtizedes múltra tekint vissza, és a Műegyetem hallgatóitól ered.

V. Naszályi Márta úgy vélte:

A Híradó utánanézett, és a helyettes államtitkár is a Műegyetemen szerzett diplomát, építészmérnöki karon.

A polgármester tanácstalan, hogy pontosan mit is kellene most tennie az önkormányzatnak:

"Egyetlen egy kérdés van, ami szerintem elgondolkodtató, hogy a szoborra való felmászás az lehet balesetveszélyes is, erre egy nagyon kicsi és diszkrét táblával fel fogjuk hívni a figyelmet. Ugyanakkor igazából nem tudom, mit akarnak, most fóliázzuk be ezt a szobrot, vagy mi legyen?"

A minisztériumi levélben azt kérik, hogy táblával vagy a közterület-felügyelet eszközeivel segítse az önkormányzat a szerintük bántó gyakorlat megszüntetését.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!