A miniszter kilátásba helyezte, hogy át fogják gondolni a B kategóriás jogosítvány megszerzésének feltételrendszerét is. Véleménye szerint nemcsak jobb jogszabályokra van szükség, hanem jobban kellene vezetni is az utakon.


Lázár János egy keddi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy minisztériuma megkezdte a KRESZ felülvizsgálatát a Belügyminisztériummal közösen. Az átalakítást ősszel társadalmi egyeztetésre bocsátják - írja a Világgazdaság.

– jelentette ki a miniszter az Árpád hídi gázolás kapcsán, amelyben egy vétlen 26 éves kerékpáros vesztette az életét.

Lázár János reményét fejezte ki, hogy a baleset okozói elnyerik majd méltó büntetésüket. Véleménye szerint lehet arról vitatkozni, hogy a hatályos jogszabályok túl enyhék-e, az azonban biztos, hogy ha az érintették betartották volna az érvényes szabályokat, akkor a tragédia nem következett volna be.

A tárcavezető külön is kitért a fővárosi közlekedés helyzetére, ahol radikálisan megnőtt a forgalom, ennek kezelése pedig szerinte a fővárosi önkormányzat feladata.

"A KRESZ nem követte le a változásokat. Modern, innovatív KRESZ-re van szükség, nem pedig olyan megközelítésre, hogy a közlekedés melyik szereplőjét támogatja és melyiket tiltja" - mondta Lázár hozzátéve, hogy a szigorításokat sem zárják ki.

Leszögezte, hogy a hivatalos statisztikák szerint a hazai közúti balesetek csupán 30 százalékban vezethetők vissza gyorshajtásra, az balesetek több mint kétharmada a járművezetők rossz döntésének következménye. Éppen ezért kilátásba helyezte, hogy a B kategóriás jogosítvány megszerzésének feltételrendszerét érdemben át fogják gondolni, és személyesen is azt tervezi, hogy át fogja alakítani a személyautóra vonatkozó jogosítvány kategóriáját.

- mondta.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!