A színésznő szerint Marton László még ma is élne, ha nem robbant volna ki 2017-ben a szexuális zaklatási ügye. Máig nem érti Sárosdi Lillát, hogy miért állt ki a nyilvánosság elé.


A Vígszínházban lehúzott ötven éve mellett a főiskoláról, első apósáról, Örkény Istvánról, a rendszer elleni tüntetésekről a hetvenes években és most, a Kern Andrással közös Az élet mint olyan című előadásról, és MArton Lászlóról is beszélt Kútvölgyi Erzsébet Veiszer Alindának. A előfizetők számára ezen a linken elérhető interjút a Telex szemlézte.

A színésznő éppen ötven éve, 1973-ban szerződött a Vígszínházhoz, de már két évvel korábban dolgozott ott főiskolásként. Elmondta, hogy ha új tag érkezett hozzájuk, akkor a „női mag” megtárgyalta, hogyan tudnák befogadni – legalábbis ha a tehetsége miatt került oda, nem pedig azért, mert valakinek a valakije volt.

Másnap Darvas fel is magasztalta őt mindenki előtt, amit nehezen fogadott, mert a főiskolán eleinte nem volt exhibicionista alkat, de később megnyílt egy improvizációs performansz után, ahol azt játszotta el, hogy csúnya. Azt is megjegyezte, hogy azért játszhatta el ezt, mert tényleg azt gondolja, hogy érdekesen csúnya arca van, ráadásul 155 centis, görbe a lába, ferdék a fogai, anyajegye van – ha nem szólal meg, akkor a világ csúfja, de ha megszólal, akkor abban már belelátnak, és az talán érdekesebb.

Az interjú során szóba került, hogy milyen volt Örkény István menyének lenni. Az írónál tartott pénteki beszámolókon egyszer azt javasolta, hogy vegye fel magnóra, hogy „tényleg? valóban? még ilyet!” mert így még kevesebb energiát kéne fektetnie ezekbe a szeánszokba. Szerinte Örkény emiatt szerette meg őt, mert sosem a Kossuth-díjas íróhoz beszélt, hanem az apósához.

A színésznő a mostani rendszerrel sem elégedett. Már ötven éve is azért tüntetett, mert nem akart egyengondolatokkal élni, és ez most sincs másként.

Kútvölgyi kijelentette, hogy Marton László szerinte ma is élne, ha nem robbant volna ki 2017-ben a hozzá köthető szexuális zaklatási ügy. A színésznő szerint szakmailag óriási a különbség Marton és Sárosdi Lilla között, és 20-25 év távlatából nem volt ízléses a színház főrendezőjének megvádolása. Ráadásul azt sem érti, hogy egyáltalán miért tette ezt Sárosdi. Veiszer erre felvetette, hogy azért, mert egyszer el kell mondani, és következménye csak akkor lesz, ha ez nyilvánosan történik.

– reagált erre Kútvölgyi Erzsébet.

Veiszer erre azt mondta, hogy nem ízléses, mire a színésznő úgy válaszolt, hogy valóban nem az, ahogy az sem, ha ő 25 évvel később bevádolja az operatőrt.

A beszélgetés végén szóba került a Kern Andrással közös Az élet mint olyan című előadásról, amely kétszázon felüli játszásnál tart, így a Magyarországon leghosszabb szériát megélt előadás. Zárásképpen Kútvölgyi elmondta, hogy szerinte az ő generációjából már nem lesznek legendák, mert már megváltozott a világ. A falon kint lesznek, de ha valaki látja majd, hogy Kútvölgyi, csak azt fogja kérdezi: az nem a kórház?

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!