A házelnök hiányolja az elemző, értelmező vitát, és sajnálja az értelmiség eltűnését is. A miniszterelnök politikai igazgatójának szerinte meg kellett volna tartania a véleményét magának.


Viszonylag nagyot ment hétfőn a közéletben a Parlament házelnöke: Kövér László előbb a Karsai Dánielről megemlékező képviselőket nevezte a halál kultúrájának oldalán állónak, majd Gyurcsány Ferencet osztotta ki, és vette el tőle a szót.

Ezen kívül egy interjút is adott az InfoRádió Aréna című műsorának. Ebben kérdezték Orbán Balázs nagy vitát kiváltott mondatáról is. A miniszterelnök politikai igazgatója korábban azt mondta, Magyarország nem kezdett volna az ukrajnaihoz hasonló országvédő háborúba, ha Oroszország megtámadta volna, és az esetet az 1956-os forradalommal magyarázta. Emiatt korábban már Orbán Viktornak is meg kellett szólalnia.

A házelnök a rádióadásban úgy fogalmazott, hogy lejárt az értelmes politikai viták ideje – ha volt egyáltalán valaha ilyen – az olyan problémákról, amelyek bonyolultabb összefüggésben érthetőek csak meg. Nehezményezte azt is, hogy az elmúlt évtizedekben az értelmiség eltűnt, és ezzel együtt megszűntek az értelmes, elemző, mélyebb viták, amelyek kihatással lehetnének a napi politikára.

Orbán Balázsnak címezve üzenetét azt mondta:

Az 56-os történelmi párhuzam felidézése mellett abban is hibázott a miniszterelnök politikai igazgatója, hogy kormányzati tisztviselőként egy másik ország vezetőjének osztogatott tanácsot – fejtette ki Kövér. Szerinte erről Orbán Balázsnak értelmiségiként lehet véleménye, de kormányzati szereplőként ezt meg kellene tartania magának.

Kövér László azt is mondta az interjúban, hogy szerinte vannak különbségek abban, hogy ki miként áll 1956-hoz. Nem gondolja például, hogy Apró Antal unokája, Dobrev Klára ugyanazt gondolja a forradalomról, mint Orbán Balázs.

via Telex


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!