A jövőben az éttermek, bárok és mozik akár meg is tagadhatják a belépést azoktól a vendégektől, akiket nem oltottak be koronavírus ellen, írja a Daily Mail a brit oltásügyi miniszter javaslata alapján. A november 28-án kinevezett Nadhim Zahawi jelezte, hogy bár a vakcina igénylése önkéntes lesz, bizonyos helyszíneken ragaszkodhatnak az oltottság igazolásához.

Zahawi a BBC Radio 4-nek adott interjúban nyomatékosította, hogy

ugyan az oltás az egyén döntése, de összességében a család, a közösség és végeredményben az ország érdeke is egyben.

Az oltottságot elképzelései szerint egy applikációval lehetne igazolni a jövőben. A rendszerben egy, a Nemzeti Egészségügyi Szolgálattól (NHS) kapott QR-kód segítségével tudná azonosítani magát minden beoltott ember.

hirdetés

Néhány szakértő azonnal jelezte fenntartását a miniszter javaslatával szemben, ugyanis Zahawi szavai alapján joggal merülhetnek fel aggályok egy ilyen rendszerben az adatvédelemmel és az emberi jogok betartásával szemben.

A kormányszóvivő ugyanakkor hétfőn este arról beszélt, hogy az ország vezetése egyelőre nem tervezi az egészségügyi útlevél bevezetését. A legfontosabb feladatnak most a tömegesen használható vakcinák mielőbbi beszerzését és az oltások megkezdését tartják.

Az Egyesült Királyság összesen 357 millió adag koronavírus-oltást kötött le hét különböző gyártónál. Boris Johnson miniszterelnök egy tegnapi gyógyszergyári látogatás után azt mondta, könnyen elképzelhető, hogy az egyik vakcina már néhány héten belül elérhető lesz.


hirdetés