A politikus szerint ez nem egy mért, számolt adat, hanem egy olyan statisztika, amelyet az eladott jegyek és bérletek segítségével számolnak ki.


Vitézy Dávid nyilvánosan vitatkozott Orbán Viktorral, aki a kötcsei piknik előtt tartott váratlan sajtótájékoztatóján védelmébe vette Lázár János építési és közlekedési minisztert a MÁV késéseivel és kaotikus működésével kapcsolatban. A miniszterelnök azt mondta a gyűlés előtt, hogy „ha összeveti, hogy mennyi ember használta a vasutat Lázár János előtt és után, akkor megkapja a munkájának a bizonyítványát”.

Vitézy azt írja Facebook-posztjában, hogy ugyan a KSH adatai alapján valóban óriási, 61 százalékos utasszám-növekedés látszik, de

A fővárosi közgyűlési képviselő és korábbi főpolgármester-jelölt, aki előbb az LMP, majd a Fidesz támogatását is élvezte, azt írta, hogy a statisztikákban jelentős módszertani változás történt az ország- és megyebérletek bevezetése után. Vitézy Dávid szerint Lázár minisztériuma előírta a közlekedési cégeknek, hogy a vármegyebérleteket havonta 56 utasnak, vagyis 28 oda-vissza útnak kell számolni. Az Eurostat és a KSH is észrevette a trükköt, a KSH végül közölte is az adatokat.

– tette hozzá a politikus bejegyzésében.

Vitézy Dávid szerint az új bérletszámítási módszertan eleve 7 százalékkal több utazást mutat egy bérletre, mint a korábbi hagyományos bérleteknél, és jóval magasabb számot hoz, mint az egyesével eladott jegyek utáni statisztikák.A lényeg: semmi sem garantálja, hogy a vármegyebérletet használók tényleg 28 oda-vissza utat tesznek meg havonta vonattal. Lehet, hogy korábban valaki BKK- vagy Volánbusz-bérletet vett, most pedig a vármegyebérlet éri meg neki, de csak havi egy-két alkalommal ül vonatra. A statisztika mégis 56 utazást fog mutatni.

Vitézy által posztolt adatsor szerint a módszertani trükközés hatása a 2024-es adatokban látszik először, ahol emiatt több mint 60 százalékos növekedést mutatnak ki. Ha a számokat nézzük, valójában 2018 óta stagnál az utasszám, a Covid okozta visszaesés pedig 2023-ra eltűnt.

– fogalmazott Vitézy.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!