„Ami meg tudott buktatni egy köztársasági elnököt is, az a Református Egyházban következmények nélkül maradt” – többek között erről is írnak a hozzászólók Balog Zoltán református püspök Facebook-oldalán Egyre több hívő követeli az egyházi vezető távozását.


Balog Zoltán református püspök videón nyilatkozott arról, hogy milyen döntést hozott kedden az összehívott zsinat. A beszédből kiderült, hogy Balog marad a posztján, nem kíván lemondani. Többek között azért, mert a Novák Katalin által jóváhagyott kegyelmi ügyben nem volt döntési jogköre. Azt viszont elismerte, hogy az államfő tanácsadójaként egyetértett a kegyelem megadásával.

Az emberek viszont – úgy fest – máshogy gondolják. A Balog Zotán Facebook-oldalán is látható videó-nyilatkozat csaknem másfél ezer kommentelőjének legnagyobb része elítélően írt a püspök kegyelmi ügyben betöltött szerepéről és azt sem fogadják el, hogy Balog nem mondott le tisztségéről.

– írta egy dühös hozzászóló.

„Erdélyi reformátusként szégyellem magam. Felmenőim templomot építettek, nyugaton tanultak, Svájcban szemináriumra jártak. Hová lett a protestantizmus és a reformáció” – tette hozzá egy másik kommentelő.„Ha Ön a Református egyház érdekeit tartotta volna szem előtt akkor nem kér szavazást, hogy ön maradjon vagy sem, hanem lemond a tisztségéről, mert az egyházunknak a legjobbat ezzel tette volna!

Ön személy szerint olyan elődjeire és a református vallás és egyház elkötelezett híveire hozott szégyent, akik ezért az egyházért és a hívekért sokat tettek, sok esetben vállalva az ezzel járó megaláztatást is. Amit ön tett és tesz, annak semmi köze nincs az elhivatottsághoz, ezek csak az ön sajátos érdekeit és karrierjét szolgálják” – fogalmazott egy férfi.

„Az szigorúan a Magyarországi Református Egyház belügye, hogy ki annak a vezetője. Az viszont közügy, ha egy egyház vezetője egyúttal politikai befolyásával élve vagy azzal visszaélve kijáróemberként jár el, a közpolitikai döntéseket terelő lobbitevékenységet folytat” – olvashattuk a hozzászólások között.

„Szégyen. Ez nem az a hiba, amit egy bocsánattal el lehet intézni. Vállalni kell a felelősséget. Ez a minimum. A református egyháznak pedig a lehető legtávolabb maradni a politikától, és az áldozatokat felkarolni, nem egy súlyos hibát elkövető, hatalommániás püspököt bevédeni” – írta egy kommentelő.

Ha lenne lehetőségem ki is lépnék az egyházból, de sajnos erre sincs lehetőségem, ellenben a kislányomat nem kereszteltetem meg, mindaddig, amíg a politika nem takarodik ki az egyházból” – írta egy kiábrándult református vallású hozzászóló.

„Az egyháztól kér bocsánatot? És az áldozatokkal mi lesz, akik szembe lettek köpve azzal, hogy K. Endre kegyelmet kapott?? Tőlük ki kér bocsánatot? Ez egy cinikus, agresszív magyarázkodás! Nem a cselekményt, nem a gyermekek védelmét mérlegelte, hanem az elkövető származását, felmenőit. Az ítéletet a Kúria is helyben hagyta, vagyis bűnös volt” – jelent meg a következő komment Balog Zoltán közösségi oldalán.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!