Szerinte Balog Zoltán már személyével is túlságosan belekeverte a politikát az egyház ügyeibe. Ráadásul azzal, hogy püspök maradt, szerinte semmi nem változott.


Egyházi vezetőtől nem megszokott vehemenciával ment neki Balog Zoltán református püspöknek, volt emberierőforrás-miniszternek a gazdagréti református lelkész.

Thoma László azután illette kritikával Balogot, hogy az múlt héten lemondott a zsinat lelkészi elnökének posztjáról, miután kiderült, hogy része volt abban, hogy Novák Katalin elnöki kegyelemben részesítette K. Endrét, a bicskei gyermekotthon igazgató-helyettesét, akit a pedofil bűncselekmények miatt elítélt igazgató bűnsegédjeként ítéltek börtönbüntetésre.

A lelkipásztor szerint Balog azzal, hogy a személyét ért támadást az egyház elleni támadásnak minősítette, bűnt követett el, ám ez a bűn az anyaszentegyház egész közösségét érinti.

– áll Thoma László igehirdetésében.

Szerinte Balog ugyan bocsánatot kért és a zsinat lelkészi elnökségéről is lemondott, ám megmaradt püspöknek, és ennek következtében semmi sem változott. „Továbbra is ugyanúgy döntéshozó tagja a zsinatnak, az egyházkerületünk vezetője [...] ugyanúgy mélyen meghatározza a közegyházi működést” – tette hozzá egyértelművé téve, hogy kiről beszélt.

Thoma szerint „nem lehet a politikát ennyire belekeverni az Isten népe működésébe”. Azt is gondolja ugyanakkor, hogy vétkeztek a gyülekezeti közösségek presbitériumai is, akik négy évvel ezelőtt egy politikust választottak püspökké. „A korábbi évek sodródásának és konkrétan ennek a döntésnek az eredményeként református egyházunk olyan közel került a politikához és az aktuális államhatalomhoz, annyi szállal kötődik hozzá, hogy az nem szolgálja Isten dicsőségét, már-már lehetetlenné teszi szolgálatának hűséges végzését” – véli a lelkész.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!