Az emberek attól tartanak, hogy nem sikerült megtisztítani a radioaktív vizet, és veszélyes lehet a tengerből származó ételek fogyasztása a jövőben.


Dél-Koreában elkezdték a tengeri só és egyéb termékek felvásárlását az emberek, mert Japán nemsokára több mint 1 millió tonna kezelt radioaktív vizet fog visszaengedni a tengerbe önteni a megrongálódott fukusimai atomerőműből, írja a Reuters. A vizet főként a Tokiótól északra fekvő fukusimai atomerőmű sérült reaktorainak hűtésére használták, miután 2011-ben földrengés és szökőár sújtotta.

„Nemrégiben öt kilogramm sót vásároltam” - mondta egy 38 éves, Szöul közelében élő kétgyermekes anya. A nő korábban még soha nem vásárolt ennyi sót, de a családja védelme érdekében szükségesnek tartotta a lépést, mivel szeretne biztonságos ételt adni a gyerekeinek.

A pánikvásárlást fokozza, hogy a só ára két hónap alatt 27 százalékkal emelkedett Dél-Koreában. Szakértők szerint mindez elsősorban a kedvezőtlen időjárás és az alacsonyabb kitermelés miatt történt. Közben a kormány úgy döntött, hogy július 11-ig naponta mintegy 50 tonna sót szabadít fel a készletekből a piaci árakhoz képest 20 százalékkal alacsonyabb áron.

Az ország halászati hatóságai közölték, hogy a radioaktivitás emelkedése miatt szoros figyelemmel fogják kísérni a sótelepeket. Dél-Korea megtiltotta a Japán keleti partján fekvő Fukusima közelében lévő vizekből származó tengeri halak fogyasztását.

Kína szintén bírálta Japán tervezett vízkibocsátását. Peking az átláthatóság hiányával vádolja a szigetországot, valamint azzal, hogy a döntés veszélyt jelenthet a tengerek élővilágára és az emberek egészségére világszerte.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!