A szurkolók mellett a válogatott játékosok is mindig kitakarítanak maguk után az öltözőben.


Először négy éve kapta fel a világ a fejét arra, hogy a japán fociszurkolók kitakarítják maguk után a stadionokat. A távol-keleti rajongók Oroszország után Katarban is megtartották jó szokásukat, az Al Jazeera pedig megkérdezte őket, hogy mi az oka a tisztaságmániának, írja a UNILAD.

Az egyik japán férfi szerint „tiszta a szívük, ezért stadionnak is tisztának kell lennie”, ez pedig majd hozzásegíti a csapatot a céljai eléréshez. Több rajongó szerint a takarítás háttérében az „atarimae” kifejezés áll, ami magyarul annyit tesz: magától értetődő.

Egy másik válaszadó szerint a japán neveltetésben keresendő a válasz. Egészen kiskoruktól kezdve úgy nevelték őket, hogy tisztábban hagyjanak mindent, mint ahogyan találták. Erre pedig nagyon büszkék, így amikor a meccs után nekiállnak rendbe vágni a stadiont, egyúttal a kultúrájukat is bemutatják a világnak.

Nemcsak a japán válogatott szurkolói, hanem a focisták is rendbe teszik maguk után az öltőzőt. A néhány napja Németországot legyőző játékosok még néhány origamit is hagytak maguk után a tökéletes tisztaság mellett:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!