„Mórról a világ tetejére” – írta Orbán Viktor Krausz Ferencnek a fizikai Nobel-díjhoz gratulálva.


Mi is beszámoltunk róla, hogy egy napon belül két magyar tudós is Nobel-díjat kapott.

Karikó Katalin az orvosi Nobel-díjat nyerte el, az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért. Majd Krausz Ferenc Németországban élő tudós az attoszekundumos fényimpulzusokkal kapcsolatos kutatásaiért részesült az elismerésben.

A két kiváló szakember díjához rengetegen gratulálnak a közösségi oldalon.

Orbán Viktor kormányfő két fotót osztott meg:

Novák Katalin köztársasági elnök is írt:

„Karikó Katalin az első magyar nő, aki Nobel-díjat kap. Óriási büszkeség, hogy nemzetünk egy olyan Nobel-díjassal gazdagodott, akinek kutatásai milliók életét menthették meg. Köszönjük, Katalin!”

Majd: „Micsoda büszkeség! Szívből gratulálok Krausz Ferencnek a fizikai Nobel-díjhoz! És még csak kedd van!”

Gyurcsány Ferenc azt írta:

„Most ne tépelődjünk egy darabig, hogy Karikó Katalinnak is el kellett menni, hogy elérje a Nobel-díjat érdemlő teljesítményt. Most nem ez a fontos. Karikó Katalin önmagában fontos. És nincs de. A legnagyszerűbb tudományos elismerést kapta egy ember, akinek a neve mellé odaírják, hogy magyar. Nem akármilyen magyar. Zseni.”

Kedden pedig ezzel a szöveggel jelentkezett: „Micsoda hét! Olyan, amilyen még soha nem volt a magyar tudományos életben. Második tudósunk kapott két napon belül Nobel-díjat. A már régóta külföldön dolgozó Krausz Ferenc professzor a sokak számára nehezen belátható speciális attoszekundumos fizikai kutatásokért kapta. Micsoda hét, micsoda magyar tudósok!”

Dobrev Klára is gratulált:

„Az egész világ hálás lehet Karikó Katalinnak és talán nem is látjuk pontosan, mi mindent köszönhetünk majd még neki. Újabb magyar Nobel-díjas tudós, akire mérhetetlenül büszkék vagyunk. Szívből gratulálok!”

„Két nap, két magyar, két Nobel-díj. Ez valami hihetetlen! Szívből gratulálok Krausz Ferencnek!”

Karácsony Gergely főpolgármester azt írta:

Csák János kulturális és innovációs miniszter is gratulált:

Donáth Anna a Momentum és a Renew Europe EP-képviselője azt írta:

„Szívből gratulálok Karikó Katalinnak a Nobel-díjához! Elképesztő siker, és teljesen megérdemelt elismerés ez. Hiszen ő és csapata munkája teremtette meg a feltételét annak, hogy rekordsebességgel sikerült kifejleszteni a járvány elleni vakcinákat. Milliók köszönhetik neki az életüket.”

„Két napon belül két magyar Nobel-díjas! Karikó Katalin után ma Krausz Ferenc fizikus is Nobel-díjat kapott – kutatótársaival, Pierre Agostinivel és Anne L’Huillier-vel megosztva. Krausz Ferenc olyan kísérleti módszereket dolgozott ki, mellyel az elektronok működését lehetséges az emberi agy számára elképzelhetetlenül rövid intervallumok, attoszekundumok alatt vizsgálni. Kutatásait többek között az orvosi diagnosztika területén lehet felhasználni, így újabb magyar kapott Nobel-díjat olyan munkásságáért, amivel emberéleteket lehet megmenteni. Gratulálunk neki, büszkék vagyunk rá!”

Rajtuk kívül még számtalan politikus is gratulált, többek között Jámbor András, Hadházy Ákos, Botka László is.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!