Már Tarlós István főpolgármestersége alatt is volt panasz a bicskei gyermekotthon igazgatójára, rendőrségi nyomozás is indult, ennek ellenére 2015-ben és 2016-ban is kapott kitüntetést. Az utóbbi esetében épp Balog Zoltán volt a miniszter.


A Telex birtokába került dokumentumok szerint ugyanis 2011-ben már bepanaszolták a fővárosi önkormányzatnál zaklatás miatt a gyermekotthon igazgatóját, az ügyben azért is indult el az első rendőrségi nyomozás, mert a fővárostól Csomós Miklós főpolgármester-helyettes bejelentést tett az Országos Rendőr-főkapitányságon. Erről az adományozóknak is tudniuk kellett, a később nyolc év fegyházra ítélt V. János mégis megkapta a kitüntetést. Mint a dokumentumok alapján Panyi Szabolcs írja, 2011 szeptemberében a bicskei intézet két dolgozója tett bejelentést a fenntartónál arról, hogy az igazgató szexuálisan zaklathatja a gyerekeket. Erről jegyzőkönyvet is felvett az önkormányzat osztályvezetője és a jogi szakreferense, melyben ez áll:

A rendőrség nem egészen egy éven belül azzal szüntette meg a nyomozást, hogy nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése - a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekményekről, amelyek a kegyelmi botrányon keresztül közvetve Novák Katalin és Varga Judit lemondásához is vezettek, csak 2016-ban, egy újabb nyomozás után jutottak el a vádemelésig, majd az ítéletig.

A 2011-es panasz ellenére négy évvel később V. János megkapta a fővárosi elismerést. A felterjesztésben Bagdy Gábor volt KDNP-s főpolgármester-helyettes azt írta, V. János igazgató „úttörő szerepet vállalt az állami gondoskodásban élők egyéni, személyre szabott megsegítésében”. A Bárczy István-díjat végül Szentkirályi Alexandra adta át neki. via 444.hu

"Hogy kaphatott egy pedofil bűnöző kitüntetést a fideszes városvezetéstől?" – tette fel a kérdést Karácsony Gergely a Facebookon. A főpolgármester azonnali belső vizsgálatot rendelt el, hogy miért, és milyen információk birtokában döntött a 2013-ig fővárosi fenntartásban működtetett bicskei gyermekotthon pedofil bűncselekményekért később elítélt vezetőjének fővárosi kitüntetéséről.

A 24.hu szerint V. János egyébként 2016. augusztus 20. alkalmából kapott egy állami kitüntetést is, mégpedig a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést „a hátrányos helyzetű gyermekek nevelése és önálló életre való felkészítése iránti példaadó elhivatottsággal végzett munkája elismeréseként”. Ekkor véletlenül éppen Balog Zoltán volt az emberi erőforrások minisztere. Abban az évben lett öngyilkos a pedofil igazgató egyik áldozata.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!