A főpolgármester ismertette, hogy milyen fontos közlekedési változások várnak a budapestiekre a következő napokban.


Budapest készen áll arra, hogy szombaton fogadja a Duna tetőzését, amely az előrejelzések szerint az elmúlt évtized legnagyobb áradása lesz – mondta Karácsony Gergely pénteki Facebook-videójában.

„Budapest teljes mértékben felkészült arra, hogy szombaton fogadja a Duna tetőzését" – mondta a főpolgármester, hangsúlyozva, hogy az elmúlt napokban a város dolgozói feszített tempóban építették ki az ideiglenes árvízvédelmi rendszereket. Hozzátette: „Mára száz százalékban elkészültek azok a védelmi rendszerek, amelyek szükségesek a város védelméhez."

A város vezetése a Dunától 9 méteres vízszintig felkészítette a védműveket, bár a jelenlegi előrejelzések szerint a vízszint 8,5 méter körül fog tetőzni, ami alacsonyabb a legrosszabb forgatókönyvnél. „Hála Istennek, most nem esik az eső, jó idő van, ez nyilvánvalóan sokat segít a védekezésben” – mondta Karácsony Gergely.

A fővárosi közlekedést ugyanakkor érintik majd az árvízvédelmi intézkedések. A 2-es metró péntektől nem áll meg a Batthyány téren, mivel a megálló túl közel van a Duna partjához, és mélyen helyezkedik el. „A biztonság kedvéért meg kell hoznunk ezt a döntést” – magyarázta Karácsony. Az utasokat alternatív közlekedési lehetőségek is várják, hiszen több buszjárat a Széll Kálmán tér felé terelve közlekedik majd.

A 19-es és a 41-es villamosok útvonala is módosul. A 41-es villamos terelve jár majd a Krisztina körúton, míg a 19-es villamos több központi megállót, köztük a Clark Ádám teret és a Lánchidat kihagyva közlekedik. A Clark Ádám tér környékén a gyalogos közlekedés is nehezített lesz, azonban egy kisebb kerülővel a gyalogosok át tudnak kelni a híd egyik oldaláról a másikra.

Kiemelte, hogy a város ivóvízellátása biztosított, és a csatornarendszer is megfelelően működik az áradás idején. „Az ivóvízellátás is biztos kezekben van" – mondta Karácsony, és hozzátette, hogy a Fővárosi Vízművek folyamatosan ellenőrzi a víz minőségét, hogy garantálni tudja annak biztonságát.

A Római-partnál és a Pók utcánál további árvízvédelmi intézkedéseket vezettek be. A Római-partnál az agyagfalakkal megerősített földgátak védik a területet, míg a Pók utcát a védekezés hatékonysága érdekében lezárták. Az Aranyhegyi-pataknál épített gát, amely az egyik legkritikusabb pont volt a 2013-as árvíznél, szintén védelmet biztosít a főváros számára.

A főpolgármester megköszönte a védekezésben részt vevők munkáját, és felhívta a lakosság figyelmét, hogy türelmesen viseljék a közlekedési és egyéb korlátozásokat. Karácsony külön figyelmeztette a lakosokat arra, hogy ne menjenek túl közel a megáradt folyóhoz. „Nagyon kérek mindenkit, hogy csak tisztes távolságból nézzük a Dunát. Kerüljük el azokat a helyzeteket, amikor valakit elsodorhat a víz" – mondta, hozzátéve, hogy a Duna ereje és sodrása most különösen veszélyes lehet. „A Duna bármennyire is fantasztikus, két méter távolságból is ugyanolyan fantasztikus, mint két centiről” – figyelmeztetett.

Karácsony végül megköszönte a budapestiek türelmét és együttműködését, hangsúlyozva, hogy a közösségi közlekedés zavartalan fenntartása érdekében mindent megtesznek, és a helyzet normalizálódása után elkezdik a város megtisztítását.

A teljes videót itt lehet megnézni:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!