Megszavazta a Fővárosi Közgyűlés annak a vizsgálóbizottságnak a felállítását, ami tisztázná, ki felel a történtekért. Szerdán elfogadták a családon belüli erőszak megelőzéséről és az áldozatok védelméről szóló stratégiát is, ami 2022 óta készült.


A Fővárosi Közgyűlés egyhangúan megszavazta a bicskei gyermekotthon ügyében felállítandó vizsgálóbizottság javaslatát – írja a Népszava. A bizottság elnöke Kiss László (DK), tagjai: Dódity Gabriella (Fidesz), Gajda Péter (MSZP) XIX. kerületi polgármester, Soproni Tamás (Momentum) VI. kerületi polgármester, valamint Wintermantel Zsolt (Fidesz) lesz.

Arról a vizsgálóbizottságról van szó, mely felállítását akkor jelentette be Karácsony Gergely, amikor elkészült a hivatal jelentése arról, hogyan nem derült ki az előző városvezetés alatt, hogy mi zajlik a bicskei gyermekotthonban, noha az önkormányzathoz is fordultak ott dolgozók. A jelentésben olyan megállapítások vannak Karácsony szerint, melyek kibontására van szükség, a vizsgálóbizottság ezt szolgálja. A főpolgármester úgy fogalmazott a szavazás előtt:

Ezt követően a közgyűlés – bár a fideszes képviselők nemmel szavaztak – elfogadta a főváros családon belüli erőszak megelőzéséről és az áldozatok védelméről szóló stratégiát, amelyen 2022 óta dolgoznak. Kiss Ambrus adatokkal támasztotta alá ennek szükségességét: 2022-ben 135 kapcsolaton belüli erőszakot regisztráltak, 833 esetben kértek segítséget a gyermekvédelemtől. Ráadásul ezek csupán az ismertté vált esetek.

A stratégia három területre fókuszál: megelőzés, korai azonosítás és az áldozatok segítése. Kiss szerint a jelzőrendszer működésében most is vannak diszfunkcionális elemek, így létrehozzák a fővárosi áldozatvédelmi fórumot, ahová a kerületi önkormányzatok mellett az egyházi szereplőket, illetve civil szakembereket is meghívják tapasztalatok, információk cseréjére. Módszertani ajánlást dolgoznak ki a kényszerláthatás intézményének traumatizáló hatásának csökkentésére, illetve támogatnák a kortárs segítőket, mivel a családon belüli erőszak és kortárs bántalmazás között erős kapcsolat van. Ezenfelül közösségi tereket hoznak létre a bántalmazottaknak, illetve a jelenleg hetente alig 12 órában elérhető civilszervezeti segélyvonalakat kibővítenék.

Ezenfelül már másodszor ír ki pályázatot civil segítő szervezeteknek a Fővárosi Szolidaritási Alap, a kora gyermekkori intézmények számára pedig külön 300 millió forintos pályázati keretet nyitnak az UNICEF-fel közösen.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!