Már nem titok, pontosan mit írt 2012-ben az ombudsman Balog Zoltánnak arról, mi folyik a bicskei gyermekotthonban. Az alapvető jogok biztosának jelentése a visszaélések kapcsán lezajlott vizsgálat eredményeit tartalmazza.


Az ombudsman megállapította, hogy a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való alapjogát sérti, ha a velük foglakozó szakemberek nem, vagy csak késedelmesen jelzik a gondjaikra bízott gyermek szexuális bántalmazásának gyanúját. Ugyanezen alapjog sérelmének közvetlen veszélyét idézi elő, ha a tanúként kihallgatott gyermekek törvényes képviseletét olyan személy látja el, aki munkajogi függőségi viszonyban áll a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított intézményvezetővel.

A gyermekotthon két munkatársa 2011. szeptember 16-án szóban, majd szeptember 22-én írásban, az intézmény igazgatójára vonatkozó közérdekű bejelentést tett a fenntartónál, vagyis a Fővárosi Önkormányzatnál.

A bejelentésről 2011. szeptember 21-én jegyzőkönyvet vett fel Csókay László, a Főpolgármesteri Hivatal Gyermek- és Ifjúságvédelmi Osztályának osztályvezetője.

Bő egy héttel később, szeptember 29-én Csomós Miklós akkori főpolgármester-helyettes bejelentést tett az Országos Rendőr-főkapitányságon az üggyel kapcsolatban azzal, hogy „amennyiben az előadottak alkalmasak bűncselekmény gyanújának megállapítására, tegye meg a szükséges nyomozati intézkedéseket”.

A rendőrség az igazgató ellen folytatott nyomozást 2012. június 18-án megszüntette, mivel nem volt megállapítható a bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem volt eredmény várható.

Az ombudsmani vizsgálatról szóló jelentés 2012 októberében készült el.

Annak ellenére, hogy az ombudsmani jelentés egy sor hiányosságra rávilágított a gyermekvédelmi rendszerrel kapcsolatban, emellett hiába zajlott nyomozás,

emeli ki a 444. Az igazgató maradt a pozíciójában és egészen 2016-ig folytatta tevékenységét. Csak akkor távolították el az intézményből, amikor ezt már nem lehetett halogatni – vagyis néhány nappal azután, hogy az RTL Klub riportja megjelent, és közfelháborodást váltott ki a gyermekotthonban történtek miatt.

A bicskei gyermekotthon igazgatója 2016-ban Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter javaslatára kapta meg a magyar bronz érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést, nem sokkal azelőtt, hogy az RTL Házon kívül című műsora feltárta, hogy mi történt az intézményben.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!