Az albumot egy népzenei koncert keretében a Hagyományok Házában mutatják be, május 16-án. Ellátogattunk a próbájukra!

A Duna Művészegyüttes célul tűzte ki magának, hogy Kallós Zoltán életét, kiemelkedő személyiségét legfontosabb népzenei gyűjtéseiből válogatva mutassa be. Állandó zenekara, a Göncöl zenekar ezért önálló albumot jelentet meg, mely a kétszeres Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató népzenegyűjtéseiből válogat.

Fordulj, kedves lovam. Válogatás Kallós Zoltán gyűjtéseiből című album a Spotify zenemegosztó csatornáján jelenik majd meg, lemezbemutató koncertjét pedig május 16-án a Hagyományok Házában tartják. A számokat tematikusan, művészi szempontokat figyelembe véve, videó-, hangbejátszásokkal, fényképek vetítésével kívánják érzékletesebbé tenni.

 

Az album zenei anyagában kimagasló szerepet játszik Kallós szűkebb szülőföldje, a Kis-Szamos menti Válaszút és Bonchida, illetve Mezőség számos falujának (Feketelak, Buza, Vajdakamarás, Magyarszovát, Szék) hangszeres és vokális népzenéje, de Kallós Zoltán moldvai, gyimesi, kalotaszegi és nagysajói gyűjtéseiből is válogatnak.

A zenei anyagot szerkesztette és természetesen a lemezen, valamint a koncerten is közreműködik Enyedi Ágnes Junior Prima díjas népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere, aki Kallós Zoltánnal gyerekkorától kezdve nagyon szoros kapcsolatot ápolt, számos közös fellépésük, felvételük, még két közös lemezük is volt. A lemezen énekel továbbá Mezei Balázs, a Duna Művészegyüttes táncművésze, a lemezbemutató koncerten pedig közreműködnek a Duna Művészegyüttes táncosai.Jegyet az előadásra erre a linkre kattintva tudsz vásárolni!

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!