A jelenlegi „rezsitámogatás” nem elég a praxisoknak, a Belügyminisztérium segítségét kérik.


A háziorvosok és a fogorvosok a belügyminisztertől kértek segítséget a rezsiszámláik kifizetéséhez: akad alapellátó, aki öt-tízszeres kiadásnövekedésről számolt be – számolt be a Népszava.

Nagy Ákos fogorvos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke elmondta:

Hozzátette: a testület háziorvosi csoportja felmérte, országosan mekkora a baj. Az 1600 megkérdezett körzetből több mint kétharmadában gáz, ötödében távhő biztosítja a meleget. Kevesebb mint egyharmaduk rendelkezik alternatív megoldásként fűtésre is alkalmas légkondicionálóval. Megújuló energiaforrása pedig alig nyolcaduknak van. Probléma az is, hogy a körzetek háromnegyedében többen is használják ugyanazt a rendelőt.

„A praxisok bevételéből nem finanszírozhatók az energiaköltségek” – mondta a kamarai alelnök, aki hozzátette: „Jelenleg a fogorvosok 380 ezer, a háziorvosok 520 ezer forintot kapnak "rezsitámogatás" jogcímen havonta, ami valójában nem csupán rezsitámogatás, hanem egyfajta alapdíja a praxisoknak”.

Ezért is írtak levelet a belügyminiszternek, akitől egyebek mellett azt várják, hogy növelje egységesen 640 ezer forintra az alapellátóknak járó rezsitámogatás összegét. Nagy Ákos szerint miközben

Mindeközben a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a megfelelő demonstrációs eszközt keres, miután igencsak elégedetlen azzal hogy az egészségügy tervezett átalakításának parlamenti vitája során nem vették figyelembe a szakmai javaslataikat. Egy belső terjesztésű kérdőívben arra kíváncsiak, milyen tiltakozó akciót támogatna az orvostársadalom.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!