Az egész országban találhatsz érdekességeket. Adunk pár tippet!


A központi programok Budapesten március 15-én pénteken reggel 9 órakor a hagyományos zászlófelvonással kezdődnek a Parlament előtti Kossuth téren.

Milyen programok lesznek még aznap Budapesten és országszerte? Adunk néhány tippet.

Szentendrei Skanzen

A huszárok életének legfontosabb állomásait mutatja be a nemzeti ünnephez kapcsolódó hosszú hétvégén péntektől vasárnapig a szentendrei Skanzen.

Megtudhatod, hogy a zenés-táncos verbuválás után milyen volt hajdan belépni a hadseregbe, majd a Skanzen huszárképzőjében "kiképeznek" katonának. Az 1948-49-es csatákat ólomkatonákkal lehet újrajátszani, de lehetőség lesz belekóstolni a huszárok kedvenc ételeibe is.

A Hagyaték Lovas Egyesület huszártáborában az egykori huszárélet pillanatai elevenednek meg, majd lovas díszbemutatókat tartanak, de megnézheted a szabadságharc magyar tiszti és legénységi huszárainak, gyalogostisztjeinek szablyáit is.

A mesterségbemutatókon a gyöngyszövést és a kovácsmesterséget lehet megismerni, lesznek ügyességi feladatok és népi játékok, bábszínház, kokárdavarrás, könyvjelzőhímzés, gyertyamártás, mézeskalács-díszítés, de fakardot, huszárcsákót és huszáros ujjbábot is lehet majd készíteni.

Sajtótörténeti kiállítás nyílik az Újságmúzeum gyűjteményéből Pécelen

A csaknem kétszáz, nagy történelmi eseményről tudósító ritka újság, különkiadás, rendkívüli kiadás mellett sajtótörténeti tárgyi emlékeket is megnézhettek. A vitrinekben az 1700-as évek kiemelkedő eseményeiről, az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról, a világháborúkról, az 1956-os forradalomról, az űrutazásról és a magyar sportsikerekről tudósító újságok címlapjai láthatók a rendszerváltásig bezárólag.

Sal Endre, a gyűjtemény szervezője szerint a leglátványosabbak a nagyjaink haláláról, temetéséről beszámoló korabeli címlapok, ezeknek külön figyelmet szentelt a kiállításon. Láthatod például az Erzsébet királyné elleni gyilkos merénylettel foglalkozó, valamint a Kossuth Lajos és Deák Ferenc halálhíréről beszámoló lapszámokat.

Emellett a kollekcióban szerepel a Pesti Hírlapnak az a száma is, amelyben először jelent meg a Nemzeti dal és a Tizenkét pont. A kiállítás április 14-ig pénteken, szombaton és vasárnap látogatható ingyenes tárlatvezetéssel amelyre az Újságmúzeum Facebook-oldalán jelentkezhetsz be.

Ismét Forradalmi Forgatag a Budai Várban

Múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, hagyományőrzőkkel, népi játékokkal, előadásokkal, kézműves foglalkozásokkal és filmvetítésekkel vár benneteket a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum március 15-én, a nemzeti ünnepen.

10, 12 és 14 órakor meghallgathatod "Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc katonái és eszközei" című előadást, illetve 11, 13 és 15 órakor bejárhatod a Hadtörténeti Könyvtár és a Hadtörténeti Térképtár titkos raktárait. A kiállítások 9 és 18 óra között ingyenesen látogathatók.

A kézműves foglalkozásokon a gyerekek huszárcsákót, töltéstáskát, tarsolyt készíthetnek és játékkatonát festhetnek, fémkatonát önthetnek, de ékszerkészítésre is lesz lehetőség.

A rendezvényen a Magyar Szablyavívó Iskola bemutatóján kívül a hagyományőrzők csatabemutatókkal, ágyúlövésekkel, puskasortüzekkel és szuronyharc bemutatókkal szórakoztatnak egész nap. A Hadtörténeti Múzeum Márványtermében 13 órakor a Kákics Együttes zenés-táncos műsorát láthatod, azután a Nemzeti Táncegyüttes 14:30-kor táncházzal vár benneteket. Program itt és itt.

Forradalmi forgatag lesz a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban is

10:00 Forgatag a palotában

Megismerkedhetünk a Károlyi-palota szerethető lakóival, úgymint Dzsenkóval, a Petőfi-rajongó telivérrel, K. Dezsővel a vakonddal és szenvedélyes kurátorral, s Par Avion kisasszonnyal, a kissé rosszul tájékozódó postagalambbal, s míg meghallgatjuk meséjüket, bebarangoljuk a Károlyi-palotát és utazunk is kicsit az időben.

Ajánlott korosztály: 4–8 évesek

11:00 Petőfi forgataga

Felfedezzük a Petőfi-tárlatot, megismerkedünk a szerethetően szétszórtan szenvedélyes költővel, s arra a különös rejtélyre is fényt derítünk, miért találhatunk 16 ördögszarvacskát a róla szóló kiállításban

Ajánlott korosztály: 6–12 évesek

12:00 Koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezés a múzeum udvarán álló Petőfi-szobornál

Ünnepi beszédet mond: Nagy Koppány Zsolt író

Népi énekekkel közreműködnek a Cédrus Táncegyüttes tagjai és a Fix Stimm zenekar

utána Cédrus családi táncház

14:00 „Ha majd a bőség kosarából mindenki egyaránt vehet...”

Petőfi evangéliuma. Eszmék, minták, jelszavak a márciusi forradalomban

Kalla Zsuzsa kurátori tárlatvezetése a „Ki vagyok én? Nem mondom meg…” Petőfi választásai című állandó kiállításban

15:00 Klasszikusok újragondolva

Nagy Anna középiskolás diák tárlatvezetése a Petőfi-kiállításban

Folyamatosan zajló programok

10.00–15:00

– Újraindul a sajtógép! 1848. március 15-én történelmet írt a „sasos sajtó”. Most bárki kipróbálhatja Landerer és Heckenast nyomdagépét, amelyen a forradalom 12 pontját nyomtathatták.

– Nemzeti szalagos, ünnepi hajfonat készítése

Szegeden Toros Pálinkafesztivált tartanak a Széchenyi téren

Tizedszer lesz Toros Pálinkafesztivál 2019. március 14-17. között - ez gyakorlatilag a szegedi fesztiválszezon nyitánya. A hazai húsipari kistermelők, pálinkafőzdék és kézműves gasztronómiai különlegességek legjava lesz jelen a fesztiválon. A részletes programot itt találjátok.

Pécs: Ingyenes ünnepi koncertet ad a Pannon Filharmonikusok a Kodály Központban március 14-én

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei és áldozatai előtt tisztelgő ingyenes koncertet ad március 14-én csütörtökön a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) a pécsi Kodály Központban. Az együttes keddi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a regisztrációs jeggyel díjmentesen látogatható hangversenyen magyar zeneszerzők - Erkel Ferenc, Kodály Zoltán és Liszt Ferenc - művei csendülnek fel.

A Szabadság című esten Zemlényi Eszter, Bergovecz Dávid és Bognár Szabolcs énekművészek közreműködnek, a zenekart Erdélyi Dániel dirigálja.

Regisztrációs jegyek a rendelkezésre álló helyek erejéig a Kodály Központ jegypénztárában válthatóak - hívta fel a figyelmet a zenekar.

Szolnok: országos vasúttörténeti és vasútmodell kiállítás

Csaknem kétezer négyzetméteren 15 terepasztal és mintegy 400 méter hosszú vasúti modellpálya vár téged is a 8. Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállításon március 15. és 17. között az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

A kiállítók között lesznek többek mellett a VOKE Szolnoki Vasútmodellező Klub tagjai, akik két terepasztalt és számos érdekességet mutatnak be. A kuriózumnak számító, az 1950-es években gyártott PéVé vasút is látható lesz. Újdonságként a Dunamenti Modellező Baráti Kör által épített és működtetett repülőgépmodelleket is láthajátok. Emellett a terepasztalokhoz kapcsolódó videókat, leírásokat, vasúttörténeti érdekességeket is láthattok okostelefonnal.

Koncert a Pannonhalmi Főapátságban

A csendnek szenteli 2019-es kulturális és spirituális évadát a Pannonhalmi Főapátság, a programok között hangversenyek, kiállítások, fitnesz lelkigyakorlatok és csendkurzusok is szerepelnek.

A nagyböjti hangversenysorozatban március 15-én a Wiener Choralschola 8-14. századi gregorián énekeket hallhattok.

Ünnepi programok Szekszárdon

A március 15-i nemzeti ünnepre négynapos sorozattal készül a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központ. A megemlékezést az ünnep napján a Béla király téren rendezik, ugyanitt már március 14-én este a Csizmazia Alapítvány és a Muslinca kórus közreműködésével dalok és versek hangzanak el, március 15-től 17-ig pedig a kulturális központban kézműves foglalkozásokat, matiné előadásokat tartanak gyerekeknek.

A mozi előterébe "Pilvax kávéházi hangulatot" ígérnek, itt reformkori jelmezekbe öltözhetsz. Az Agóra kávézóban szintén korabeli süteményeket, kávékülönlegességeket kóstolhatsz, lesz többek közt Kossuth-kifli, nemzeti színű pohárkrém, kokárda pizza, nemzeti színű szendvics.

Budapest: Kossuth tér és Nemzeti Múzeum

A központi programok pénteken reggel 9 órakor a hagyományos zászlófelvonással kezdődnek a Parlament előtti Kossuth téren. Innen a lovas díszőrség felvezetésével vonulnak át az ünneplők a Nemzeti Múzeum kertjéhez, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Az ünnepség vendégeként Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szólal fel.

Felvonulás 1848 méter hosszú zászlóval Budapesten március 16-án

Egy 1848 méter hosszú nemzeti zászló készül Budapesten a Lénárd Zászlókészítő Kft. műhelyében. A kifeszített zászlóval 1848 önkéntes vonul majd az Operaház és a Hősök tere között március 16-án, a magyar zászló és címer napján.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!