A Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság számunkra az év egyik legnagyobb meglepetése. Zéró elvárásokkal ültünk be a moziterembe és kellemes, jóleső érzéssel álltunk fel a székből, úgy, hogy jobbakat nevettünk, mint az idei év vígjátékain összesen.

Nem mondom 100%-ra, hogy jobb volt, mint a Shrek első része, de a 2011-es „első” Csizmás epizód eltörpülhet Az utolsó kívánság mellett.

ami nagyon ritka a nem Pixar logós animációs filmek világában. Majdhogynem tökéletes zsánerparódia.

Miről is szól a film? Blődség és klisé, klisé hátán: tipikus kalandfilm-történet: meg kell szerezni egy misztikus tárgyat, ami megoldja a főszereplők minden problémáját, és közben bonyodalmak történnek a szerethető kis csapattal. Mégis ezzel a mindennapos helyzettel különleges és imádnivaló tud lenni.

Nem mondanám rá, hogy felejthető, mint anno a 2011-es verzió. Hozzá csapódik Salma Hayek Puhapraclija és Harvey Guillén Perro nevű kutyája, aki mindenki fejét el fogja csavarni a kelekótyaságával. Ők a „Cimbi csapat”: a csapatnév természetesen csak munkacím, gondolkodnak jobbon, de még nem találtak.

Mondhatok még színészeket, mert elképesztő az eredeti hangok listája: az Oscar díjas Olivia Colman, Ray Winstone, a Netflixes Escobar sorozatból ismerős Wagner Moura, vagy Florence Pugh. A hihetetlen eredeti hangokat azonban szuperül sikerült a magyar szinkronnal is átadni.

Speier Dávid igazán kitett magáért. Apropó beszólások: nem véletlen a film 12-es korhatára, nem gondoltam volna, hogy ezt valaha leírom, de a Csizmás, a kandúrban egyszer-egyszer elhangzik egy csúnya szó – ugyan kisípolják, de zseniális helyzetkomikumokat teremt.

A film látványvilága egyáltalán nem szokványos, alapból a textúrák olyanok, mintha egy képregényből szabadultak volna, elmosott, sokszor elnagyolt, igazi, kézzel készült rajzfilmes kinézete van.

és a film nem 24 fps-sel, hanem mondjuk 18-cal futna, ami kicsit stop motion-hatást kelt. Először fura, de aztán hozzászokik az ember szeme, és egy egészen különleges élmény lesz Az utolsó kívánság harcjeleneteit nézni.

A zene nem kiemelkedő, szerencsére nem vitték el a musical irányába. Egy dal van, ami talán kétszer előkerül a film folyamán, de lehet sokat mondok, úgyhogy akik nem szeretik az éneklős meséket, azoknak sem lesz problémája az animációs filmmel. Illetve a film főgonosza a Gonosz Farkas, hidegrázó és kegyetlen.

sőt meg merem kockáztatni, hogy a legfélelmetesebb Disney-főgonoszok között a helye. Amikor meghalljuk a témáját, a szőr feláll az ember hátán, így itt sem véletlen az a 12-es korhatár.

Miért emelkedik ki az eddigi DreamWorks-filmek közül a macsek? Felnőttnek és gyermeknek egyaránt szórakoztató és kedves. Az üzenet, amit közvetíteni akar, elismerésre méltó, szerethetőek a karakterek, kevés irritáló animációsfilmes klisé.

A látványvilág különleges, a helyzetkomikumok működnek, szinte már-már paródiának nevezném az alkotást.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, ha a család egyik fele megnézi a három és fél órás Avatar kettőt, addig akik nem kíváncsiak a „Hupikék törpikék a víz alatt”-ra, kényelmesen megnézhetik Kandúr meséjét. Nem szabad elsőre ítélkezni! (Mondom ezt a törpikézés után...) De miután felnőttfejjel a Shrek legutóbbi két része a nézhetetlenség határát súrolta, Csizmás barátunk története közel van a legjobb Shrek-filmek színvonalához.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!