Vannak olyan színészek, akik bár nagyon régen velünk vannak a filmjeikben, mégis az ember hirtelen elcsodálkozik amikor megtudja, hány évesek. Én így jártam most. Bármilyen hihetetlen, Antonio Banderas 63 éves.


Ebből az alkalomból összeírtam a kedvenc Banderas filmjeimet. Talán mondani sem kell, teljesen szubjektív a lista. Kimaradtak belőle olyan „kötelező” elemek, mint például a Zorro álarca, ami nekem sosem volt kedvencem, és bekerültek kevésbé felkapott darabok is.

A felsorolás nem rangsor, időrendben haladok. Már csak azért sem szeretnék súlyozni, mert Banderas életműve nagyon színes,

Matador

Pedro Almodóvar fedezte fel Banderast a film számára. Több filmjében is szerepelt, a listán ott lehetne az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, vagy a Kötözz meg és ölelj!. Mind nagyszerű filmek, de számomra a Matadorban nyújtja az egyik legérdekesebb alakítását Banderas. A sötét tónusú erotikus pszichothrillerben egy naiv, mentális problémákkal küzdő, egyszerű fiút alakít. Különösen későbbi „macsó” szerepei tükrében érdekes, hogy ilyet is tud. Ebből is látszik, valójában milyen sokoldalú színész.

Interjú a vámpírral

Neil Jordan filmje igazi szenzáció volt annak idején. Brad Pitt és Tom Cruise együtt? Már ez is épp elég volt, hogy az ember kíváncsi legyen rá. Habár a gótikus horrorfilmben túl sok jump scare-t nem láthattunk, szerepelt viszont benne Antonio Banderas, akinek körülbelül ekkortájt kezdte megtanulni a világ a nevét. Bevallom, nekem csak sokkal később, utólag esett le, hogy Armand-t, a francia vámpírt ki is alakítja.

Evita

Az Evita a kedvenc Webber musicalem, rongyosra hallgattam a kazettát Kováts Kriszta és Szakácsi Sándor előadásában. Madonnát sosem a színészi tehetségéért szerettük – már ha szerettük –, Banderast viszont énekelni nem hallottam még, így némileg aggódva ültem be a filmre. (A Desperadót csak évekkel később láttam, és nem lopta be magát a szívembe.)

Szerencsére Evita szerepe nem volt olyan bonyolult, még Madonna is megoldotta, Banderas pedig remek énekesnek bizonyult.

Elsőként a Madonnával az ágyban című dokumentumfilmben kapott lehetőséget Amerikában.

Tűzforró Alabama

Ha megkérdeznénk random embereket, melyik film jut eszükbe Banderasról, valószínűleg senki sem említené a spanyol színész első rendezését. Én úgy éreztem, helye van a listán. Egyáltalán nem ritka, hogy egy színész beül a rendezői székbe, de elég vegyes eredmények születnek ezekből a próbálkozásokból. Nem mindig sikerül ilyen jól. Ráadásul a film főszereplője Banderas akkori felesége, Melanie Griffith volt.

A bőr, amelyben élek

Végül mégsem bírtam ki, hogy még egy Pedró Almodóvar filmet idehozzak. Banderas élete talán legjobb alakítását nyújtja a megszállott plasztikai sebész szerepében. Igaz, Elena Anaya személyében méltó partnere is akadt.

A harminchármak

A harminchármak Banderas kevésbé felkapott filmjei közé tartozik, nekem az egyik kedvencem. Az is hozzájárul ehhez, hogy olyan eseményt dolgoz fel – a 2010-es chilei bányakatasztrófát – ami a mi életünkben történt, a film előtt mindössze öt évvel.

Csizmás, a kandúr: utolsó kívánság

A Shrek-franchise egyik legismertebb karaktere a népszerűségét jelentős részben a hangját neki kölcsönző Banderasnak köszönheti. A sorozatból nekem Csizmás kandúr kissé groteszk, második spinoff filmje jött be a legjobban.

Indiana Jones és a sors tárcsája

Elismerem, ez kilóg kicsit a sorból, hiszen nem Banderas-film abban az értelemben, hogy a születésnapos egy kisebb szerepben látható, a film sztárja nem ő, hanem Harrison Ford.

+1

Antonio Banderas nem sokat pihen, a közeljövőben több filmjét is be fogják mutatni. Miután én fordítom a Paddington regényeket, talán érthető, hogy ezek közül leginkább a Paddington Perubant várom, ahol a spanyol sztár olyan brit nagyságokkal szerepelhet együtt, mint Jim Broadbent, Imelda Staunton vagy Julie Walters.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!