Három nő életét követi a dokumentumfilm a tálib hatalomátvétel utáni hetekben.


Titokban forgatott dokumentumfilmet az afgán nők helyzetéről Jennifer Lawrence, írja a BBC. A Bread And Roses (Kenyér és rózsák) című filmet vasárnap délben mutatták be a Cannes-i Filmfesztiválon.

A másfél órás dokumentumfilm főszereplője három afganisztáni nő, akiknek a tálibok hatalomátvétele utáni heteit ismerhetjük meg. Jennifer Lawrence producerként azért tartja fontosnak a filmet, mert végre kiderülhet, hogy az afgán nők milyen hirtelen elvesztették a kontrollt két évvel ezelőtt. Ráadásul alig van lehetőségük arra, hogy dokumentálják a velük történő eseményeket.

A filmet az Excellent Cadaver produkciós cég készítette, amelyet Lawrence 2018-ban alapított barátnőjével, Justine Ciarrocchival. Rendezőnek Sahra Manit kérték fel, aki társalapítója volt a független kabuli produkciós cégnek, az Afghan Doc House-nak.

Amikor Ciarrocchi felkereste Manit, kiderült, hogy már elkezdett egy projektet. Abban három nőt követ az országban, akik a tálib hatalomátvételt követő hónapokban megpróbáltak valamiféle autonómiát teremteni, mivel a lányokat és nőket kitiltották az egyetemekről és az iskolákból.

Több mint egy tucatnyi nő ül asztaloknál, melyek úgy vannak elrendezve, mint egy tanteremben. Az összegyűltek arról beszélgetnek, hogy milyen szabadok voltak, mielőtt a tálibok átvették a hatalmat az országban 2021 augusztusában.

A rendező és a szereplők többsége már elhagyta Afganisztánt, ezért sem volt kockázatot a dokumentumfilm vasárnapi bemutatója.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!