Hátrányos megkülönböztetés ért több édesanyát is egy országos állami intézményél - derült ki a Helsinki Bizottság közleményéből.


A cég „ismétlődő szülés veszélye” miatt nem újította meg a szerződését Dórának, és az újabb pályázatra beadott jelentkezését is elutasították. Hiába dolgozott jól, volt tapasztalata és főnökei is elégedettek voltak vele. A fiatal nő beperelte volt munkaadóját.

Később kiderült, hogy más édesanyák is hasonlóképpen jártak, a szülés után nem dolgozhattak tovább az állami cégnél.

Dóra (a név kitalált - a Bizottság szándékosan megváltoztatta) 2015 óta dolgozott a cégnél, másfél évre szóló szerződésekkel. Mikor elment szülni, és már gyeden volt, kérte, hogy munkaviszonyát hosszabbítsák meg. Ezt azonban a munkáltató elutasította. Hivatalosan azt közölték vele, hogy nem teljesítette a gyakornoki program feltételeit. Ezeket a feltételeket azonban korábban nem közölték vele.

Sőt, biztatták, hogy adjon be új pályázatot, amit aztán szintén elutasítottak. A munkaügyi osztályon azt mondták neki, hogy azért, mert vélhetően újra elmenne szülni. Két kolléganője hasonlóan járt.

Az elutasítás oka: "ismétlődő szülés veszélye".

Ugyanakkor a vele dolgozó három férfi gyakornok továbbra is dolgozhatott, míg az összes női munkatárs jogviszonya megszűnt.

Később kiderült, hogy a munkahely Dóra egészségbiztosítását is megszüntette, de erről akkor szerzett tudomást, mikor kórházba került.

Lapozz, és kiderül, mit szeretne a bíróságtól elérni Dóra!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!