Mi is írtunk róla korábban, hogy vitatott körülmények között Azerbajdzsán - és velük együtt a háttérben Oroszország - győzelmével zárult a Hegyi-Karabahért hét évig zajló háború.

Most az azerbajdzsáni Kəlbəcəri járásban lévő kis hegyi falu, Charektar etnikai örmény lakosai úgy hagyják el a falujukat, hogy felégetik a házaikat, mielőtt átadnák az azeri csapatoknak

- írja a 444.hu a Reutersre hivatkozva.

A falu tucatnyi háza közül jelenleg nagyjából hat lángol. Sok örmény messzebbi tájakról érkezett, hogy még egyszer, utoljára láthassa a falut, míg mások teljesen megpakolt kisteherautókon próbálják magukkal vinni értékeiket.

hirdetés

A terület nemzetközi jogi értelemben Azerbajdzsán része, de az örmények 1990-ben, egy akkori háború után ellenőrzésük alá vonták azt. Most viszont kénytelenek voltak visszaadni a felügyeletet az azerieknek.

Az itt lakó örményeknek hivatalosan nem volna kötelező elhagyniuk a helyszínt, ám a megkérdezett falubeliek egyike a helyiek véleményét tolmácsolva azt mondja,

olyan még nem volt, hogy azeriek és örmények békében egymás mellett tudtak volna élni, félnek, ha nem mennek el, megölik őket.

Armenians set homes on fire before Azeri handover | Reuters Video

Still wearing the camouflage fatigues in which he had fought against Azeri forces a week earlier, Arsen, an ethnic Armenian, lit a fire on Saturday under his sister's dining room table in the small village of Charektar. Soraya Ali reports.



hirdetés