Interaktív tárlaton nézheted meg a közel 90 éves világhírű performansz- és kortárs művész több mint 30 fontos, békével kapcsolatos alkotását.

Igazi hírességgel nyitotta meg az adventi szezont a Magyar Nemzeti Múzeum. A neves képzőművész és békeaktivista, Yoko Ono műveiből nyílt kiállítás, amit a szomszédságban zajló ukrán háború motivált.

Nem egy klasszikus képzőművészeti kiállításról van szó. A tárlat interaktív részein te magad is kifejezheted együttérzésedet és leírhatod a békével kapcsolatos kívánságaidat. Mi már láttuk a kiállítást, nézd meg velünk Yoko Ono legfontosabb békével kapcsolatos alkotásait!

Ötvenkét évvel ezelőtt “War is over! If you want it” (A háborúnak vége, ha te is akarod) feliratú szórólapok jelentek meg New Yorkban. Yoko Ono e kezdeményezéssel akkor a vietnámi háború ellen tiltakozott, amihez később John Lennon is csatlakozott.

Erről a projektről kapta címét a Nemzeti Múzeum kamarakiállítása, ahol a közel 90 éves világhírű performansz- és kortárs művész több mint 30 fontos, békével kapcsolatos alkotását nézhetjük meg.

Már a múzeum előcsarnokban is egy Yoko Ono által kitalált installáció fogadott bennünket. A látogatók jegyváltás nélkül elhelyezhetik az ukrajnai béke eléréséhez szükséges kívánságaikat, üzeneteiket a „Kívánságfa a békéért” elnevezésű installáción. (A fára felakasztott üzenetek a kiállítás után Izlandra kerülnek, a Képzeld el a békét! elnevezésű torony tövébe.)

A kiállításon még több interaktív művel találkozhattunk: leülhettünk sakkozni a csupa fehér bábut felsorakoztató “Játssz bizalommal!” sakktáblához, és édesanyánknak üzenhettünk Az én anyukám gyönyörű interaktív falon.

Egy békét hirdető lépcsőn jutottunk fel a kiállítás egyik legérdekesebb részére. A Yoko Ono által kitalált „Menekülthajó” című alkotás tulajdonképpen egy eredetileg teljesen fehér szoba, amit a látogatók tesznek egyre színesebbé a békével kapcsolatos üzeneteikkel.

A tárlaton láthattuk a Yoko Ono által tussal festett japán “béke” írásjelet, és a Nyisd ki az elmédet 90 című installációt is, amely a nyitottságra inspirál.

Négy olyan festményt is kiállítottak, amit nem Yoko Ono festett, de ellátta kézjegyével. A képek úgy keletkeztek, hogy egy-egy üres vásznat helyezett ki korábbi kiállításain, megkérve a látogatókat, hogy fessenek rá, és ha tetszett neki a végeredmény, akkor aláírta.

Kinézhettünk a művész egyik, Central parkra néző apartmanjának ablakán is. A művésznő több lakást is vásárolt a legendás New York-i Dakota-házban, ahol 1973-tól élt John Lenonnal, egészen a zenész meggyilkolásáig.

Egy fal mélyedéséből nézett velünk farkasszemet (vagy inkább macskaszemet) Yoko Ono kilenc fluoreszkáló szemű macskája. Az egyiptomi hiedelem szerint a macska sötétben világító szeme elijeszti a démonokat - amit a háború metafórájaként is értelmezhetünk.

A tárlaton Yoko Ono Miért című animációs filmjét is vetítik. A művész fájdalmas, velőtrázó kiáltásait az egész kiállítótérben hallani lehet, ami nagyon érzékletesen aláfesti a béke szükségességét és a háború borzalmait:

A kiállításon előre meghirdetett időpontokban performanszokat is láthat a közönség. A Yoko Ono nevéhez fűződő Levágott darab reprízét több alkalommal is megismétlik majd.

A tárlat könnyen befogadható, jó válogatás a béke mellett kiálló művekből, amelyek gondolkodásra ösztönöznek. Egyetlen dolgot hiányoltam. A kiállított alkotások mellett egyáltalán nem voltak leíró szövegek, ezért általában a Google segítségét kellett kérnünk, hogy megtudjunk valamit a művek történetéről, vagy egy-egy elvontabb alkotás mondanivalójáról.

A kiállításra érdemes jegyet váltani, mert Yoko Ono ennyi műve még sohasem szerepelt együtt Magyarországon. Illetve nem csak az otthagyott üzeneteiddel állhatsz ki az ukrajnai menekültek mellett: a kiállítás jegybevételéből a múzeum a háború kárpátaljai áldozatait támogatja majd.

A YOKO ONO "A háborúnak vége! Ha akarod" című kiállítást 2023. február 18-ig nézheted meg. Részletek a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!