Megmutatjuk, miket hordtak a menyasszonyok az elmúlt 500 évben. Több száz ismert és ismeretlen nő házasságának története elevenedik meg féltve őrzött ruháikon, kellékeiken és szerelmes leveleiken keresztül a Magyar Nemzeti Múzeum új tárlatán.

A legtöbb nő életében az esküvő meghatározó esemény. Évekig álmodozunk róla és tervezgetjük, milyen lesz a menyasszonyi ruhánk. De mit árul el a ruhaválasztásunk, mit gondolunk a női szerepekről és a házassághoz fűződő viszonyunkról? A Magyar Nemzeti Múzeum új időszaki kiállítása, a Magyar Menyasszony ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Mi már láttuk a kiállítást. Mutatjuk, mi vár rád!

A Magyar Menyasszony kiállításon több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik meg féltve őrzött ruháikon, kellékeiken és szerelmes leveleiken keresztül. Ezek pedig nem csak az ő személyes történeteiket illusztrálják, hanem mesélnek az elmúlt 500 év házasodástörténetéről, és arról is, miként változott a nők társadalmi szerepe és hogyan harcolták ki maguknak az évszázadok alatt saját sorsuk alakításának jogát.

A bevezető szekcióban egy idővonalon végigkövethettük, milyen fontosabb állomásokon keresztül jutottunk el a lányrablástól és feleségvásárlástól a nők egyenjogúságáig. Sőt addig, hogy már a férj is felveheti felesége családnevét.

A tárlaton az elmúlt 500 évből 50 híres illetve hétköznapi nő 50 egyedi házasságtörténetét olvashattuk el. A feliratok mellett pedig megnézhettük esküvői ruháikat, hozományukat és a házassághoz kapcsolódó más emléktárgyaikat.

Ezt a hagyomány szerint Mária királyné viselte Lajos királlyal való házasságkötésekor 1522-ben. A ruha mellett pedig megismertük Habsburg Mária és II. Lajos frigyének történetét is, ami azon ritka elrendezett középkori házasságok egyike volt, amit szerelem pecsételt meg.

Láttunk a Sisi menyasszonyi ruhájából készült vecsenyepalástot, amit a királyné adományozott a Budai Mátyás-templomnak.

A kiállításon szerepel egy égből pottyant menyasszonyi ruha is 1945-ből, amit a háborús évek és a súlyos anyaghiány miatt ejtőernyőből varratott a menyasszony.

A szüzességet őrző szűzhártya máig tartó mítoszával is foglalkozik a kiállítás. Megdöbbentő belegondolni, hogy ártatlanságuk ellenőrzése során hány millió nő szenvedte el a nyilvánosság traumáját, mert „ez így volt szokás”.

A következő szekcióban egy teremnyi különböző stílusú fehér menyasszonyi ruhával találtuk szembe magunkat. Ezeken nyomon követhettük a sziluett változását is, ami a különböző korszakok ipari újdonságairól, erkölcsi értékrendjéről, illetve a divat és szokások változásairól is mesél.

Itt megismertük a fehér menyasszonyi ruha történetét is. A fehér eredetileg az érintetlenség, ártatlanság és tisztaság szimbóluma volt, hiszen a lányoknak évszázadokon keresztül szüzen kellett férjhez menniük.

A kiállítás kitér a menyecskeruhára is. Ez arra a hagyományra épül, hogy a nászéjszaka elhálása után több területen a menyasszonyt átöltözött, illetve bekötötték a fejét. Ma a menyecskeruha színe a szüzesség elvesztéséhez kapcsolódó vérzésre, a szerelemre, szexualitásra, de életerőre is utalhat.

Érdekes az is, hogy az egyes nemzetiségek, népcsoportok viseletei között általában nem találkozunk külön menyasszonyi ruhával. Erre az alkalomra a lányok ünnepi ruhájukat vették fel, ami tájegységenként, akár falvanként is változott. Lenyűgöző volt végignézni milyen sokféle népviseletben álltak oltár elé a menyasszonyok a 20. századig.

Nekem személy szerint az a fal tetszett a legjobban, amin több száz keretezett menyasszony koszorú függött zsúfolt gyönyörűségben.

A külön teremben megnézhettük a menyasszonyok további kellékeit is a fátyoltól a cipőn át a különböző fejdíszekig.

A kiállítás egyszerre történelmi és modern: a történelmi alakok mellett megjelennek a jelenkor emberei és az ő történeteik is. A kiállítás különlegessége, hogy

A három éve alakult Magyar Menyasszony Facebook-csoportból és közösségi gyűjtésből több mint ötszáz felajánlott tárgy érkezett a kiállításra. Emellett eddig 1400 esküvői fotó szerepel a kiállítás adatbázisában – ebbe a tárlat lezárultáig akár te is feltöltheted saját vagy felmenőid fényképeit és történetét. A kiállítás egyik legizgalmasabb része, ahol egy interaktív képernyőn rászűrhetünk akár név vagy dátum szerint is ezekre az esküvői fotókra.

A kiállítás végén kortárs művészek esküvői témában készült alkotásait is megnézhettük, például Karcis Gábor tükrökkel végtelenített, immerzív Lakodalmi asztalát.

Illetve a kortárs művek között szerepelt egy igazán cuki projekt is. Egy óriási könyvben Az én menyasszonyom címmel kiírt gyermekrajz pályázat közel 300 legjobbnak ítélt alkotásába is belelapozhattunk.

A kijáratnál még várt ránk egy szuper interaktív meglepetés. Felpróbálhattunk néhány csodaszép koszorút, így néhány percre mi is magyar menyasszonyokká változtunk.

A Magyar Menyasszony című kiállítást 2024. augusztus 25-ig nézheted meg. Részletek a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Menyasszony honlapján.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!