A Népszavának elmondta: idén nem teljesül a kifizetéshez szükséges legalább 3 és fél százalékos GDP-növekedés.


Elmarad idén a nyugdíjprémium – nyilatkozta Farkas András nyugdíjszakértő a Népszavának.

Mint mondta:

A GDP növekedése a legoptimistább előrejelzések szerint sem haladhatja meg idén az 1,5 százalékot, de még az sem biztos, hogy pozitív tartományban lesz – fogalmazott.

Farkas szerint ugyanakkor jövőre meghaladhatja a 3,5 százalékot a GDP, ami egyébként a jelenlegi kormányzati várakozás szerint 4 százalék lehet. Ezzel az előrejelzések szerint 2024 novemberében 10 ezer forintot kaphatnak prémium jogcímen az idősek.

A lap felidézi: a nyugdíjprémium kiszámításához a novemberi nyugdíj összegének, de legfeljebb 80 ezer forintnak az egynegyedét szorozzák a tényleges GDP növekedés és a 3,5 százalék törvényi küszöbérték különbségével, de legfeljebb 4-gyel, így annak maximális összege 80 ezer forint lehet.

Ugyanakkor Farkas András úgy fogalmazott:

Ezt azzal indokolja, hogy csak egyszeri juttatásról van szó, nem épül be az ellátásba, azt a 2009-ben felfüggesztett 13. havi nyugdíj helyett vezettek be. Farkas szerint további probléma, hogy amikor minden feltétel adott hozzá, csaknem 2,5 millió jogosult részére kell kiosztani a prémiumot. Szerinte célszerűbb volna csak a legszegényebb 220 ezer nyugdíjas között kiosztani a pénzt, aminek így vásárlóértéke is magasabb volna.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!