Egyetlen törvény megváltoztatásával venné vissza az állami bérlakásokat a kormány - írja a hvg.hu.

A lap úgy tudja, a Miniszterelnökség már dolgozik egy tervezeten, amivel

kifejezetten a világörökségi területen fekvő, illetve a műemléki épületekben lévő állami bérlakásokból tehetnék ki a bérlőket, vagyis többek közt a Budai Vár és az Andrássy út patinás épületeire utaznak.

A jelenlegi, 1993-ban elfogadott törvény szerint csak precízen meghatározott esetekben lehet felmondani egy állami bérlakás bérleti szerződését, például ha a bérlőnek egy általa is megfelelőnek tartott cserelakást biztosítanak.

A hvg.hu birtokába jutott tervezet szerint viszont a jövőben mind a határozott, mind a határozatlan idejű, és a meghatározott feltétel bekövetkeztéig fennálló bérleti szerződéseket hat hónapos felmondási idővel fel lehetne mondani. A Miniszterelnökség javaslata alapján ezt

írásban közölnék a bérlővel, majd attól a naptól számítva, a felmondási idő leteltével meg is szűnne a bérleti jogviszony anélkül, hogy a bérlő ez ellen bármit is tehetne.

A lap szerint a világörökségi helyszíneken fekvő ingatlanoknál, a műemléki védelem alatt álló ingatlanoknál, illetve a földhivatalnál műemléki jelentőségű terület jelleggel bejegyzett ingatlanoknál lépheti ezt meg a kormány a jövőben.

A javaslatban ezekre úgy hivatkoznak, mint "frekventált helyeken található lakótömbök". Ezek között van a Budai Vár, az Andrássy út vagy a VIII. kerületi Palotanegyed lakóépületei. Az egyelőre nem derült ki, hogy pontosan hány bérlakás visszavételére tarthat igényt a kormány.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>