Az Ipsos 28 országban vizsgálta a populizmus népszerűségét tavaly év végén. A magyar válaszadók 69 százaléka szerint az ország társadalma összeomlott, és kiderült az is, miben látnák a megoldást.


A magyarok többsége erőskezű vezetőre vágyik, aki visszaveszi az országot a gazdagoktól és hatalmasoktól - ez derül ki az Ipsos által végzett közvélemény kutatásból.

A populizmus népszerűségét vizsgáló felmérést tavaly év végén végezték el több mint 20 ezer, 16-74 év közötti személy megkérdezésével a világ 28 országában. Magyarországról 500 ember vett részt benne, a 24.hu összeállításában a magyar eredményekre fókuszált.

Ezek alapján a magyarok nincsenek túl jó véleménnyel az ország helyzetéről.

A felmérésben kidolgoztak egy „hibás rendszer indexet”, amiben öt állításra adott válaszokat összesítettek. Ezek a következők voltak:

  • a gazdaság a gazdagok javát szolgálja,
  • a hagyományos pártokat nem érdeklik az emberek,
  • erős vezetőre van szükség,
  • az erős vezetőnek kell visszavenni az országot a gazdagoktól,
  • és a szakértők nem értik az emberek problémáit.

    Mindezek alapján a magyar válaszadók 66 százaléka látta úgy, hogy nem működik a rendszer. A kutatásban résztvevő országokban ez az arány átlagban 61 százalékos volt.

    A megkérdezett magyarok 78 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy „az országom gazdasága a gazdagok

    és a hatalommal rendelkezők érdekeit szolgálja”.

    ugyanakkor azzal az állítással, hogy olyan „erős vezetőre van szükség, aki hajlandó megszegni a szabályokat, már csak a megkérdezettek 45 százaléka értett egyet.

    A magyar válaszadók 52 százaléka támogatta azt az állítást, hogy a helyzet megoldása az lenne, ha leállítanák a bevándorlást. 81 százalék értet egyet azzal, hogy munkaadóknak előnyben kéne részesítenie a magyar munkavállalókat a bevándorlókkal szemben.


    ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!