A közlekedési egyesület szerint bár első hallásra nagyon pozitív intézkedésnek tűnik, de „ez így ebben a formájában csak egy politikai kampánylépés és az égvilágon semmi köze nincs a közlekedési szakmához”.


Nagyjából ingyenessé tette a helyközi közlekedést a kormány az ingázók számára, amolyan Horn Gyula-i utánérzésként - így reagált a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) Orbán Viktor szombati bejelentésére.

Ahogy arról mi is beszámoltunk: a kormányfő a szombati évértékelőjén beszélt arról, hogy

- a vármegyeivel nyilvánvalóan megyén belül, az országossal vélhetően az egész országban.

A vármegyei bérlet minden megyében ugyanannyiba fog kerülni, és 50 forinttal olcsóbb lesz, mint a havi BKK-bérlet, vagyis 9450 forintba kerül majd. Az országbérlet havi ára 18 900 forint lesz.

A VEKE a bejelentéssel kapcsolatban többek között azt írta Facebook-bejegyzésében, hogy „ez az intézkedés kísérletet sem tesz arra, hogy a helyi közösségi közlekedéssel bármilyen integráció, együttműködés lehessen”.

„Ellenkezőleg, ez inkább betámadásként értelmezhető. Nem véletlen, hogy nem hivatkoztak a Deutschlandticket-re, hiszen annak pont az a lényege, hogy az összes városi közlekedést is bevonja a tarifaközösségbe” - írták.

A VEKE szerint „kifejezetten kilóg a lóláb az árazásnál is”, hiszen még az indoklásnál is megjegyzik, ez 50 forinttal olcsóbb, mint a Budapest-bérlet. Az egyesület szerint

A VEKE azt is problémásnak tartja, hogy a városokat egyre durvább elvonásokkal sújtják, így azok egyre inkább képtelenek fenntartani a saját településükön belül a közösségi közlekedés rendszerét. Példaként hozzák fel a „kormányzatilag agyonszeretgetett” Debrecent, ahol leálltak a trolik és hétvégén a villamosok is.

„Szóval az lesz, hogy a kormányzati járatokon ingyen lehet majd utazni a városon belül is, a városi járatokon meg ehhez képest durván fizetni kell” - írták. Szerintük így „felsejlik a városok szántszándékkal bedöntésének lehetősége”.

Azt is megjegyzik, a munkaerőpiacon eddig is feltűnő aránytalanság volt, hogy egy városlakó bérletét a munkáltató jellemzően nem térítette, míg a távolról ingázóét 86 százalékban köteles volt téríteni. Így a VEKE a városi munkavállalók versenyhátrányba kerülnek a saját településükön, hiszen nekik a bérükből még a közlekedésre is költeniük kell, míg másoknak szinte alig.

A VEKE szerint a várhatóan növekvő utasforgalom kiszolgálására „hiába ígérik, de nem lesz se többlet jármű, se többlet járművezető vagy kalauz”.

- írják. A VEKE úgy látja, hogy ez így ebben a formájában „csak egy politikai kampánylépés és az égvilágon semmi köze nincs a közlekedési szakmához”.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!