Brutálisan esik a nyugdíjak vásárlóértéke. Idén januárban már csak ötször lehetett az árkosárba tartozó élelmiszereket megvásárolni, még tavaly januárban ez a szám még 6,5 volt.


A kormány idei nyugdíjemelése még annyira sem volt elég, hogy szinten tartsa az időskori ellátások váráslóerejét - erre jutott az mfor.hu és a Privátbankár közös elemzése

A Privátbankár 16 éve hónapról hónapra elkészíti az Árkosár-felmérését, ezzel mutatja be, mennyibe kerül egy családi nagybevásárlás. A kosár a harminc legfontosabb alapvető és tipikus élelmiszert tartalmazza, alkalmas a vásárlóerőt számolására. A szakértők ehhez az átlagos nyugdíj összegét veszik alapul, amely január elsejétől havi 206 ezer forint fölé emelkedett az Orbán-kormány 15 százalékos idei nyugdíjemelése miatt. Az Árkosár adatait a nettó minimálbér is – amely most 154 270 forint – befolyásolta.

Az idősek kevésbé érzik, hogy van még vásárlóértéke a nyugdíjuknak. Most az élelmiszerek és a háztartási energia árának emelkedése növeli az inflációt, a nyugdíjasok és az alacsony keresetűek épp erre költik a pénzük nagy részét.

Az Árkosár értéke idén januárban 35 795 forint volt, ami 2011 első hónapjához képest 125 százalékkal magasabb összeg.

Ezzel párhuzamosan pedig a nettó minimálbér 155, az átlagos nyugdíj pedig 98 százalékkal emelkedett. Tehát a nettó minimálbér növekedése meghaladta a drágulás mértékét a 12 évvel ezelőtti adatokhoz képest, a nyugdíjé viszont alatta marad.

Az elmúlt 22 évben még egyszer sem voltak nehezebb helyzetben azok, akik az átlagnyugdíj környéki ellátást kapják.

Havi szinten még jobban látszik a csökkenés, a tavalyi 6,5-ről idén januárra 5,1-re esett a vásárlóerő.

A nettó minimálbér tavaly év elején 5,3 beszerzést tett lehetővé, ami decemberre 3,8-ra csökkent.

Az mfor.hu szerint a helyzet a közeljövőben sem fog változni, mert még nem tetőzött az infláció, amíg nem indul be az áremelkedés csökkenése, addig az árkosár tartalmában sem lesz változás.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!