Új Netflix-reality-jük előzetesét bombaként dobták rá az épp Amerikában turnézó Vilmosra és Katalinra, közben egy fekete aktivista gyanús „rasszistabotrányt” kavart a Buckingham-palotában. Károlynak fel kell vennie a kesztyűt, mert kisebbik fiáék most már vérre mennek. Vélemény.


„HADÜZENET”. Ezzel a csupa nagybetűs főcímmel jelent meg ma a Daily Mail, de gyakorlatilag a teljes világsajtó nyílt háborúról beszél a Windsor-házban, mindössze három hónappal II. Erzsébet halála után.

Sokak szerint jobb is, hogy a királynő ezt már nem érhette meg, bár hét évtizedes uralkodása alatt látott elég drámát. Az viszont, hogy Diana kisebbik fia feleségével együtt olyan brutális vendettát indít saját testvére, Vilmos, sógornője, Katalin, és édesapja, Károly ellen, amellyel tulajdonképpen földig akarja rombolni a királyi család globális hírnevét, valószínűleg a megrendíthetetlen nyugalmú Erzsébetet is sokkolta volna.

A királynő szeptemberi temetési szertartásán a frissen királlyá vált Károly még valószínűleg abban reménykedett, hogy az egész világot megindító haláleset összehozza a családot. A lassan három éve Kaliforniában élő Harry és Meghan megbékélnek végre. Igaz, voltak rossz előjelek: Harryék állítólag dührohamot kaptak, amikor megtudták, hogy gyermekeiknek az új király még nem ad automatikusan hercegi/hercegnői címet, és azért is panaszkodtak, mert a család nem igazán mert velük beszélgetni (az elhíresült Oprah-interjú óta talán ez nem csoda), „kiközösítve” érezték magukat.

A hadüzenet céldátuma hogy, hogy nem a walesi hercegi pár első igazán nagy presztízsű, királyi turnéjának első napjára esett. Vilmos és Katalin az Earthshot környezetvédelmi díj ma esti, sztárparádéval kísért díjátadó gálájára érkeztek az Egyesült Államokba, Bostonba. A díjat Vilmos alapította Sir David Attenborough-val összefogva, fontos neki, trónörökösként talán a legfontosabb kezdeményezése. Az amerikai út sem véletlen: a rombolást, amelyet Harryék három éve szinte folyamatosan zúduló vádaskodásai, és (számos esetlen leleplezett) hazugságai okoztak a tengerentúlon, Károly valószínűleg ezzel a látogatással akarta enyhíteni uralkodásának első hónapjaiban.

Az út viszont lassan kezd valóságos rémálommá válni Katalinéknak, és igen sokaknak az a véleménye (nekem is), hogy a balhék hátterében bizony Meghan alakja sejlik fel. Néhány órával azelőtt, hogy Vilmosék repülőre szálltak, egy fekete aktivista, Ngozi Fulani telekürtölte a Twittert, valamint az összes brit tévé- és rádiócsatornát azzal, hogy előző nap őt a Buckingham-palotában megalázó, rasszista abúzus érte. Fulani egy bántalmazott nőket védő alapítványt vezet, és ebben a témában jelent meg a Palota fogadásán, amelyet Camilla királyné adott, több száz embernek. A fogadáson Fulani állítása szerint odament hozzá Lady Susan Hussey, aki 84 éves, és hat évtizeden át Erzsébet királynő udvarhölgye volt. Mellesleg ő Vilmos herceg egyik keresztanyja is. Az idős, álltólag hallókészülékes Hussey azt próbálta megtudni az egzotikus, afrikai ruhában és frizurával megjelent Fulanitól, hogy hova valósi.

Amikor Fulani azt mondta, ő brit, az udvarhölgy tovább faggatózott: „De a népe honnan származik, Afrika melyik részéből? Vagy Karib-szigeteki?” A kétségtelenül kotnyeles és nem túl tapintatos faggatózás után Fulani másnap a Twitteren rasszizmussal vádolta meg a 84 éves hölgyet és a királyi családot. Az ügyből akkora botrány lett, hogy Lady Hussey-t azonnal lemondatták a posztjáról, a Palota és külön Vilmos herceg is közleményben kért bocsánatot Fulanitól, és elítélték a rasszizmus minden formáját. De sajnos ez sem óvta meg Vilmosékat attól, hogy rossz szájízzel érkezzenek meg Bostonba, ahol este egy kosármeccset is meglátogattak, és bár volt éljenzés is, sokan kifütyülték őket.

Most, két nappal később azért annyi kiderült Fulaniról, hogy Meghan Markle lelkes rajongója, Twitter-oldalán évek óta rendszeres, gyűlölködő kirohanásokat intéz a királyi család ellen, és egyik tweetjében azt állította, Meghan ellen családon belüli erőszakot követtek el Harry családtagjai. Az is érdekes, hogy Fulani a Lady Hussey-val folytatott beszélgetés teljes, szó szerinti leiratát posztolta a Twitterre, amely közel egy oldal, sokak szerint teljesen egyértelmű, hogy hangfelvételt készített róla. Mindezt napokkal azelőtt, hogy Harry és Meghan New York-ban átvesznek egy humanitárius díjat a Robert F. Kennedy Alapítványtól „hősies kiállásukért a királyi családban uralkodó, strukturális rasszizmus ellen.” Tény, hogy nagyon kapóra jött nekik ez a szerencsétlen incidens.

A trailer nem is lehetne árulkodóbb: összebújós, csókolózós, egymásba gabalyodó szerelemfotók Harryről és Meghanról (érdekes, hogy már a harmadik randijukra, a híres bostwanai utazásra is magukkal vittek egy profi fotóst, Chris Allertont, aki jegyességük és házasságuk alatt végig fotózta őket, tehát sokak szerint ezt a reality-dokut már az első pillanattól kezdve megtervezte a „spontán” szerelmespár).

És persze gondosan beállított, bevilágított fotók a zokogó Meghanról, az összetört Harryről (az nem derül ki, épp milyen meghurcoltatás után borult ki ennyire), az autó ablakán könnyes szemmel a kezét Harry felé nyújtó Meghanról. És éles kontrasztként a jéghideg, morcos arcú Katalinról és Kamilláról egy szentmisén (igen sok időbe telhetett egy ennyire „gonosz Hókuszpók"-képet találni a mindig mosolygós Katalinról, de sikerült), miközben a hófehérbe öltözött, ártatlan, áldozati bárány Meghan megtörten ül a mögöttük lévő sorban. Aztán villanó képek a paparazzi-hordákról, az újságcímlapokról, és egy királyi, katonai díszszemléről, ahol marcona egyenruhások masíroznak könyörtelenül. A trailerben megint elhangzik Harry szájából a mondat: „Mindent megtettem azért, hogy megvédjem a családomat." Az nyilván senki számára nem kérdés, hogy családon most már kizárólag Meghant és a gyerekeiket érti.

A közösségi médiában Vilmos és Katalin máris kapják az össznépi gyűlölködést, úgy, hogy a hozzájuk közel álló források szerint fogalmuk sem volt, hogy a trailert Meghanék épp most, az amerikai turnéjukon jelentetik meg, nem is akarják egyelőre megnézni, minden erejüket a bostoni útra összpontosítják. Ott egyébként az emberek többnyire kedvesek velük, sokan várják őket az utcán, van éljenzés, cukiskodás, sőt, úgy tűnik, egyfajta kárenyhítésként ma még az épp Bostonba látogató amerikai elnökkel, Joe Bidennel is találkoznak.

Egyszóval teszik a dolgukat, ám a Buckingham-palota és a sussexiek machinációin már régóta átlátó kommentelők szerint a királyi család semmi jóra nem számíthat. A reality-show ismét egy óriási panaszáradat lesz a meghurcolt, elüldözött, agyonkínozott Harryékről, egyúttal durva, (és féligazságokkal, sőt, akár hazugságokkal teletűzdelt) lejáradó hadjárat és vádirat Harry főgonosznak beállított családja, a „rasszista, ócska, elavult" monarchia és a britek ellen.

Károlyt hivatalosan jövő májusban koronázzák meg. Nagy-Britanniának – mint oly sok más országnak – van elég baja, nem hiányzik nekik, hogy a királyi család szégyent hozzon a fejükre. Márpedig most ez a tét, hiszen az óriási tiszteletnek örvendő Erzsébet halála után Károly és Vilmos feladata lesz, hogy a királyság létjogosultságát és hasznát bizonyítsák. Károlyon egyre erősödik a nyomás, hogy határozottan állítsa le kisebbik fiát, vegye el a sussexiek hercegi címét, és örökre tagadja ki őket. Nehéz döntés ez egy apának.

De talán a legfájdalmasabb az egészben Diana két fiának az orrunk előtt tönkrement, és most már szinte menthetetlennek tűnő kapcsolata. Szerették egymást, ezt mindenki látta. De most ennek lehet, hogy örökre vége.

 

Források: Daily Mail, BBC, Independent, SkyNews


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!