Vitézy Dávid teljesen kiakadt a rendelkezésen, pontokba szedve kritizálta a szerinte a városi életet ellehetetlenítő és romboló intézkedést.


Megjelent az a kormányrendelet-tervezet, amit Lázár János jegyez, és ami újabb furcsa szabályokat hozna a vendéglátóipari és más építkezések számára. Eszerint minden új vendéglátóegység után 10 négyzetméterenként egy parkolót kell biztosítani, de még a hajléktalanszállókra is vonatkozna hasonló előírás: itt 30 férőhelyenként kell egy parkoló.

Vitézy Dávid nem váratott sokat magára, azonnal kiosztotta legfőbb politikai ellenfele terveit közösségi oldalán. A volt közlekedési államtitkár szerint teljesen abszurd, hogy kocsmát sem lehet majd nyitni parkoló nélkül, miközben tilos ittas állapotban vezetni. A hajléktalanszállós kitétel az, amit Vitézy egyszerűen „személyes kedvencének” nevezett.

Vitézy nem finomkodott, amikor a tervezetet „irreális, városaink élhetőségét romboló, az autózást erősítő, belvárosaink vibráló életét ellehetetlenítő, és a lakhatási meg a klímaválságot súlyosbító retrográd javaslatként” jellemezte. Szerinte a szakmai szervezetek már nyáron figyelmeztettek, hogy ez a tervezet rossz és káros, de a kormány persze fittyet hányt minden javaslatra.

Hogy miért is ekkora probléma ez a rendelet? Vitézy listába szedte a tervezet legdurvább pontjait:

  • Nem lehet majd szociális bérlakást építeni egy garázs nélkül, és az önkormányzatok sem kérhetnek felmentést a kötelezettség alól.
  • Akkor is kötelező parkolót építeni a lakásokhoz, ha azok egy metrómegálló mellett vannak. Ez pedig akár 10 millió forinttal is megdrágíthatja a lakásépítéseket, még azoknak is, akiknek semmi közük az autózáshoz.
  • Idősek otthonánál 10 ágyanként kell egy parkoló.
  • Ha valaki hotelt épít, két szobánként egy parkolót kell biztosítania, pedig a turisták többsége autó nélkül érkezik Magyarországra.
  • Egy új egyetemi épületnél minden 20 négyzetméter után kötelező egy parkoló, bölcsődéknél, óvodáknál 30 négyzetméterenként, kulturális intézményeknél pedig 5 székenként.
  • Irodaházaknál minden 20 négyzetméterhez egy parkoló kell, ami azt jelenti, hogy egy nagyobb épületnél több ezer parkolóhely is szükséges lehet, még akkor is, ha az irodaház jó tömegközlekedési kapcsolat mellett épül.

Vitézy szerint ez a rendelet ellehetetleníti a városok élhetőbbé tételét, és gyakorlatilag garantálja, hogy az autóhasználat még inkább domináljon a városi életben. Kérdés, hogy a társadalmi vita mennyit fog változtatni ezen a tervezeten, vagy ha egyáltalán fog-e bármit.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!