Jaguárok, pumák, kígyók és más ragadozók mellett kábítószert csempésző fegyveres csoportok is veszélyt jelentettek rájuk, de csodával határos módon épségben találták meg a testvéreket.


Hajgumik segítségével építettek maguknak menedékeket, miközben gyümölcsökön és magvakon éltek azok a gyerekek, akik egy kisrepülőgép-szerencsétlenség után 40 napot töltöttek egyedül a kolumbiai dzsungelben, mielőtt rájuk bukkantak pénteken. Rokonaik elárulták, hogyan maradt életben a 13, a 9, a 4 és az 1 éves kisgyerek.

Ahogyan beszámoltunk róla, 40 nap után élve találták meg a kolumbiai dzsungelben azokat a gyerekeket, akik még május elsején tűntek el, miután motorhiba miatt lezuhant a kisrepülőgép, melyen utaztak. A fedélzeten hét ember volt, miközben a gép Araracuarából San Jose del Guaviare városába tartott.

Később a kutatócsapatok megtaláltak néhány gyümölcsmaradványt, illetve egy botokból és ágakból készült rögtönzött menedéket is, ezek pedig arra utaltak, hogy a négy testvér életben lehet. Végül a mentőcsapatok a baleset helyszínétől mintegy öt kilométerre nyugatra bukkantak rá a gyerekekre június 9-én, pénteken, majd helikopterrel a San Jose del Guaviare-i kórházba szállították őket.

Nagyszüleik és nagynénjük elmondta: a 13 éves Lesly hajgumik segítségével táborokat épített, hogy biztonságban tartsa három fiatalabb testvérét.

„Lesly, a legidősebb tudta, milyen gyümölcsöket nem ehet, mert sok mérgező van az erdőben. Azt is tudta, hogyan kell vigyázni egy babára” – mondta Damarys Mucutuy, a nagynéni.

A gyerekek nagyapja, Fidencio Valencia megjegyezte, Lesly hozzászokott, hogy vigyázzon a testvéreire, amikor az anyjuk dolgozott, és ez segített nekik túlélni az Amazonas dzsungelében. Hozzátette, unokái az elődeiktől kapott ősi tudásra hagyatkoztak a túlélés érdekében, és mindenki nagyon büszke rájuk, amiért kitartottak és életben maradtak.

A gyerekek nagymamája, Fatima Valencia így nyilatkozott a sikeres mentőakció után: „Nagyon hálás vagyok, és az anyaföldnek is, hogy szabadon engedte őket.”

A gyerekeket most egy fővárosi, bogotai katonai kórházban ápolják. Ivan Velasquez kolumbiai védelmi miniszter azt mondta, állapotuk kielégítő, az orvosi jelentések szerint túl vannak az életveszélyen. Leginkább a kiszáradás és az alultápláltság veszélyeztette őket, illetve elszenvedtek többféle rovarcsípést, de nem érte maradandó sérülés vagy egészségkárosodás a testvéreket. Ha a felépülésük a tervek szerint halad, két-három hét múlva hazatérhetnek a kórházból.

A testvéreket egyébként mintegy 200 katona és őslakos kereste egy mintegy 320 négyzetkilométeres dzsungelterületen, a mentőakciót többek között viharok, a sűrű növényzet és a mocsaras terep is akadályozta. Végül egy nyomkereső mentőkutya vezette el a gyerekekhez a mentőcsapatot.

Forrás: Daily Mail


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!