Az Index azt írja, drámai részletek derültek ki a dél-koreai turistákat utaztató, majd elsüllyedt Hableány sétahajó túlélőinek vallomásaiból. Gulyás Krisztián, az elhunyt magyar hajóskapitány családját képviselő ügyvéd megkapta a kihallgatások jegyzőkönyveit, erről nyilatkozott a lapnak. A procedúrát többször is meg kellett szakítani, a túlélőket annyira megviselték a rendőrök kérdései.

Egy tanú például arról számolt be, hogy

az ütközés előtt a Viking Sigyn utasaival még a szemkontaktusa is megvolt.

Ezután két nagy lökést éreztek, a második már teljesen befordította a Hableányt a vízbe. Volt, aki azt érezte, hogy a Hableány iszonyatos erővel szívja le a víz alá, és amikor felszínre küzdötte magát, mindenhol elmerülő és felbukkanó fejeket látott.

Hallották, ahogy dél-koreaiul azt üvöltik nekik, hogy fogják meg a mentőkötelet, különben meghalnak.

Az elsődleges szakvélemény szerint 21 óra 4 perckor a Viking radarján megjelent a Hableány hívókódja. Ennek alapján a szállodahajó kapitányának látnia kellett az előtte haladó városnéző hajót, és ha látta, jeleznie is kellett volna neki az előzési szándékát. Előzni pedig csak akkor kezdhetett volna, ha a sétahajótól visszajelzést kap, mondta el a lapnak a tragédiában meghalt matróz családját képviselő Magyar György Ügyvédi Iroda munkatársa, Balogh Szabolcs.

Ez valószínűleg nem történt meg, ugyanis, ahogy az iratokban is állt, a szállodahajó kormányállásának vészjelző rendszere hangjelzést adott le másfél perccel az ütközés előtt, azért, mert a Hableány túl közel volt. Ennek ellenére senki nem reagált, ezt pedig abból derült ki, hogy a Viking kormányállása hangot is rögzített.

Gulyás Krisztián ügyvéd arról beszélt az Indexnek, hogy

a szállodahajó kapitánya észre sem vette, hogy maga alá gyűrte a Hableányt,

ez derül ki a hangfelvételek leiratából. Jurij C.-nek csak később szóltak, hogy „elütött egy hajót″, az ütközés után azonban nem állt meg.