Amint arról mi is beszámoltunk, lezárult a 135 napig tartó nyomozás a Viking Sigyn szállodahajó tömegkatasztrófájának ügyében – jelentette be kedden sajtótájékoztatóján Pál Adrián, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese.

A május 29-én a Hableány nevű sétahajónak ütköző Viking Sigyn szállodahajó kapitányát vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésének vétségével és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása bűntettével gyanúsították meg.

Előbbi 2-től 8 évig, utóbbi 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Kiderült továbbá, hogy sem alkoholt, sem más tudatmódosító szert nem mutattak ki a férfi szervezetében és a tragédia időpontjában egyértelműen a vezetőfülkében tartózkodott, állítása szerint "egyszerűen nem vette észre a sétahajót".

Jelenleg egy másik szállodahajó, a Viking Idun kapitányának és személyzetének felelősségét is vizsgálja a rendőrség. Azt a szakértő teljesen kizárta, hogy a Hableány kapitánya hibázott volna.

A Hableány 35 utasából csak hét élte túl a katasztrófát, egy 40 éves nő teste még mindig nincs meg.

Az áldozatok között van a hajó matróza is, akinek öccse most a Blikknek nyilatkozott.

"Amikor Janit megtalálták a Dunában, én mentem el a holmijáért. A rendőrök bizonygatták nekem, mennyire megviselte az ukrán kapitányt a tragédia, de nem tudom sajnálni őt. Hiszen 28 ember – köztük a bátyám – halála szárad a lelkén"

- mondta az 50 éves, nyugállományú honvédtiszt.

"Sosem bocsátom meg a kapitánynak, hogy kikapcsolta a riasztóberendezést. Pedig, ha betartja a szabályokat, a bátyám ma is élhetne. Remélem, a kapitány élete végéig a börtönben marad azért, amit tett. Hiába temettük hullámsírba a testvéremet, az édesanyám sosem teszi túl magát a történteken, ezért nem engedem el őt a tárgyalásra. Én ott leszek a bíróságon, de nem szívesen, mert nem tagadom, meg tudnám fojtani a Viking kapitányát."

A lapnak korábban nyilatkozó független hajózási szakember szerint a Viking radarjához tartozó közelriasztás jelzőhangját azért kapcsolhatták ki, mert a folyószakaszon aznap a nagy forgalom miatt folyamatos volt a felesleges jelzés, ami zavaró lehetett.

P. Jánostól júliusban díszsortűzzel búcsúztak.