Gyárfás Tamás és Portik Tamás ügyében fontos bizonyítékai voltak az eljárásnak azok a hangfelvételek, amelyeket Portik titokban készített. A bíró szerint Gyárfás vallomásai ellentmondásosak és ezeket nem tudta feloldani.


Meghozták az ítéletet a Fenyő-gyilkosság ügyében. Azt már korábban megírtuk, hogy a Fővárosi Törvényszék 7 év fegyházra ítélte Gyárfás Tamás egykori médiavállalkozót, Portik Tamás pedig életfogytiglan tartó börtönbüntetést kapott Fenyő János 1998-as meggyilkolása ügyében.

„Szétb.sszuk?” – kérdezte Portik Tamás, mire Gyárfás Tamás széttárta a kezét. A Fővárosi Törvényszéken a bíró, Póta Péter az ítélet indokolásában elmondta, hogy a kezét széttáró Gyárfás ezzel beleegyezését adta Fenyő János meggyilkolására. Mindez úgy derült ki, hogy Portik a beszélgetést diktafonnal felvette és később a rendőrség megtalálta ezeket a felvételeket, és meg tudta gyanúsítani őket Fenyő János meggyilkolásának ügyében.

Portik jóval a gyilkosság után is rögzített hangfelvételeket, amikor Gyárfással találkozott. A felvételek tartalmát a bíró szerint nem manipulálták utólagosan, ezt a nyelvész szakértők is kizárták. A nyelvész szakértő szerint a hangfelvételek alapján Gyárfásnak lett volna lehetősége tagadni az emberölést – írta a hvg.hu.

A bíró felidézte, hogy Portik folyamatosan kért valamit Gyárfástól, függőségi viszony volt köztük.

Gyárfás ezt a védekezésben taktikai okokkal magyarázta. De a bíró szerint, „ha Portik meghazudtolta volna őt, akkor Portiknak kellett volna viselnie a meghazudtolás szégyenét, nem Gyárfásnak”.

A bíró felidézte, hogy Gyárfás a védekezésében előadott ellentmondásokat nem tudta feloldani és szándékosan tért ki a hazugságvizsgálat elől. A bíró szerint, ha Gyárfás ártatlan lett volna, akkor lett volna lehetősége minden lehetséges fórumon tisztáznia magát, amikor úgy érezte, hogy Portik Tamás bele akarja keverni az ügybe. Gyárfást 2018-ban meg akarták zsarolni Portik egykori emberei, ő mégsem fordult a hatóságokhoz. A bíró szerint Gyárfás okkal tarthatott arról, hogy Portikék a hangfelvételekkel bajt tudnának hozni rá.

„Ha ártatlan, akkor miért akarta »kezelni« a zsarolóit, miért nem tett egyszerűen csak feljelentést az ügyben?” – tette fel a kérdést a bíró. Gyárfás ezt azzal magyarázta, hogy félt a bűnözőktől. A bíróság szerint ez a védekezés sem hihető. Portik részéről ugyanis egyrészt nem hangzott el konkrét fenyegetés, Gyárfásnak pedig voltak rendőrségi, ügyészi kapcsolatai és a nyilvánossághoz is fordulhatott volna. A bíró szerint Gyárfás csak akkor beszélt a hatóságnak, amikor már lépéskényszerbe került.

A bíró szerint életszerűtlen, hogy egy ilyen súlyos ügyben Portik nem volt hajlandó részletekre menően kitérni a felvétel készítésének a körülményeire és nem hitte el, hogy Portik megrendelésre készítette volna a felvételt. Már csak azért sem, mert nem csak a Gyárfással folytatott beszélgetéseit rögzítette az évek során, hanem rengeteg másikat is.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!