A főpolgármester előterjesztése szerint erdőt telepítenének arra a helyre, ahová a kormány kínai méreglerakatot létesítsene.


Hosszas vita után végül ellenszavazat nélkül szavazta meg a Fővárosi Közgyűlés azt az előterjesztést, melynek célja, hogy blokkolja a Soroksár határába tervezett veszélyes vegyianyagelosztó-központ megvalósulását – írja az ÉnBudapestem.hu.

A beruházásról egy oknyomozó csoport számolt be és a kormány eddig még nem cáfolta, hogy

Két helyszín kerül szóba, az egyik a záhonyi vasúti átrakóhely, a másik a Soroksár melletti BILK terminál néven ismert logisztikai létesítmény. A kormány a portál szerint szeptemberben kötné meg a megállapodást erről Kínával.

Ennek kivédésére Karácsony Gergely az előterjesztésében nem engedné a BILK terminál melletti mezőgazdasági területet átminősíteni úgy, hogy azon később raktározási tevékenységet végezhessenek. A főplogármester emlékeztet rá, hogy korábbi terveik szerint itt erdőt telepítenének, amely Budapestet körülvevő véderdő része lenne.

Soroksár Fidesz által támogatott független polgármestere, Bese Ferenc is azt közölte, hogy minden törvényes eszközzel meg fogja akadályozni, hogy elosztóközpont épüljön a városrész határában. A területtől nem messze laknak ők is. A kerület jogát is fenntartja arra, hogy saját hatáskörben lépjen és változtatási tilalmat rendeljen el a területre.

Az üggyel kapcsolatban Karácsony Gergely a közösségi oldalán azt írta:

„Akkor hát az első lépést megtettük:

Mondhatnám, hogy ezzel akkor meg is vagyunk, de jól ismerjük a kormány működését. Helyesen emlékeztetett erre bennünket Baranyi Krisztina is a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén: a Fudannal is így kezdődött. Tárgyaltunk a kormány embereivel a Diákvárosról, aztán kiderült, őket is átverték, mert titokban már rég elígérték a területet a kínaiaknak. Kellett Budapest kiállása, hogy világossá tegyük, márpedig Diákvárosnak kell lennie, nem a Fudannak. Félő, most is hasonló helyzet, erről tanúskodik, hogy éppen a propagandaminiszter felügyeletével folynak titkos tárgyalások a kínaiakkal a méreglerakat elhelyezéséről.

Erdő, vagy kínai méreglerakat? Továbbra is ez a kérdés Budapesten. Kikérem a kormánytól az üggyel kapcsolatos összes dokumentumot, lássuk meg, van-e merszük kiadni. Nem állunk meg, folytatjuk”

– ígéri a főpolgármester.

VIDEÓ: Karácsony Gergely beszéde


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!