Kiváltja a napi többszöri tűszúrást és vércukormérést, valamint jóval kevesebb mellékhatása van, mint a kizárólag inzulinos vagy gyógyszeres kezelésnek. Az injekciót naponta egyszer kell beadni.


A 2-es típusú cukorbetegek inzulinkezelésének egyszerűsítését célozza az a nemzetközi szinten is új terápia, amelyet egy ideje sikerrel alkalmaznak a Semmelweis Egyetemen.

Az eljárás, amelyet a társadalombiztosítás támogat, nemcsak a napi többszöri tűszúrást és vércukormérést váltja ki, hanem jóval kevesebb mellékhatása is van, mint a kizárólag inzulinnal vagy gyógyszerrel történő kezelésnek.

Semmelweis Egyetem honlapján olvasható tájékoztatás szerint az injekciót, amely egy korszerű bázisinzulinból és egy, a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt nem inzulin típusú hatóanyagból áll,

Idézték Kempler Péter egyetemi tanárt, az intézmény belgyógyászati és onkológiai klinikájának munkatársát, aki kiemelte: az új kezeléssel "a beteg kevésbé hízik, kevesebb a vércukoreséssel járó epizód, mintha csak inzulint használna, és ritkább a mellékhatás".

A sikeres alkalmazáshoz jól kell ismerni a beteg kórtörténetét, és a betegnek is együtt kell működnie, mivel az új kezelés "beállítása" a megszokott negyedévesnél eleinte gyakoribb ellenőrzéssel jár.

Az egyetemi tanár kifejtette, hogy a cukorbetegek kilencven százalékát a 2-es típusú cukorbetegek teszik ki, Magyarországon a 2-es típusú diabétesz és annak "előállapotai" a felnőtt lakosság tizenöt százalékát, tehát csaknem másfél millió embert is érinthetnek.

Az új módszert elsőként egy békéscsabai kutatócsoport vizsgálta, majd bekerült az Amerikai Diabétesz Társaság 2023-as ajánlásai közé.

A terápia különösen jól alkalmazható azoknál a betegeknél, akik kezdetben intenzív inzulinkezelést kapnak, ami általában napi négy inzulininjekció beadását és a vércukor érték napi négyszeri ellenőrzését jelenti.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!