Húszból egy új diabéteszes megbetegedés a covidhoz köthető. Minél súlyosabb lefolyású volt a fertőzés, annál nagyobb a cukorbetegség kialakulásának kockázata.


Kisebb kutatások már felvetették, hogy a Sars-CoV-2 fertőzés növelheti a cukorbetegség kialakulásának esélyét, feltehetően a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek károsodása miatt. Ezt most egy nagymintás kutatás is igazolta – írja a The Guardian.

Egy vancouveri egyetemen mintegy 630 ezer ember adatait vetették össze, olyanokét, akiket Covidra teszteltek. Megállapították, hogy a pozitív teszteredményűek közül nagy számban kerültek ki 1-es vagy a 2-es típusú cukorbetegséggel frissen diagnosztizáltak.

Azoknál a férfiaknál és nőknél volt a legnagyobb a kockázat, akik a Covid miatt kórházba is kerültek.

A tanulmány készítői felhívják a figyelmet arra: fontos, hogy az orvosok figyelemmel kísérjék a Covid esetleges hosszú távú következményeit. Szükséges lehet kivizsgálni a cukorbetegség fennállását, különösen azoknál, akiknél súlyos lefolyású volt a fertőzés, mert a diabétesznél fontos a korai felismerés. Elkerülésére még mindig legjobb az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás.

A felnőttek körében eleve gyakoribb, 2-es típusú diabétesz alakult ki a fertőzésen átesettek nagyobb részénél. A covidos gyerekeknél viszont utólag jórészt 1-es típusú cukorbetegség jelentkezett.

Egyelőre az is elképzelhető, hogy ezek a betegségek csak átmenetiek, hiszen a Covid hosszú távú hatásainak egyelőre csak szemlélői vagyunk. Az biztos, hogy a cukorbetegség kialakulásának első számú okai továbbra is az életmódban, például a súlyfölöslegben keresendők.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!