A Belügyminisztérium szerint nincs inzulinhiány, de a Népszava úgy tudja, a megszűnő készítmények miatti terápiaváltás sokféle nehézséget okozhat.


Az egyik nagy gyógyszergyártó befejezi több inzulin gyártását, és a megszűnő készítmények miatt szükségessé váló terápiaváltás sokféle nehézséget okoz majd az orvosok szerint – írja a Népszava.

Miután az egyik nagy gyógyszergyártó, a Sanofi bejelentette, hogy befejezi több olyan humáninzulin gyártását, melyet magyarországi cukorbetegek ezrei is használnak, a belügyminisztérium közölte: nincs inzulinhiány, biztonságos az ellátás.

A Belügyminisztérium közleményében azt írta, a gyártó kivon a piacról négy gyógyszert, melyeket Magyarországon 14 ezer beteg használ. Viszont a Magyar Diabétesz Társaság adatai szerint ez a szám 15 és 25 ezer közé tehető. A Népszava nagykereskedői forrásból úgy értesült, hogy az orvosoknak gyakorlatilag két hát alatt kellene átállítaniuk a betegeiket a helyettesítő termékekre.

A lapnak egy diabetológus főorvos azt mondta, a különféle humáninzulinok dózisa nagyjából egyforma, de gyártónként egy-három egység különbséggel számolni lehet.

A diabetológus szakember hozzátette, ha átállítja a betegeit új inzulinra, akkor azok a készítmények is hiánycikké válhatnak, hiszen az inzulin az a gyógyszer, amely egyetlen országban sincs korlátlan mennyiségben.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!